27 / 05 / 2022


Ziua Unirii Principatelor Române, marcată la Baku, în Azerbaidjan

Ziua Unirii Principatelor Române, eveniment care a avut loc la 24 ianuarie 1859, a fost marcată și la Baku, în…

De redactia , in Actualitate Internațional , at 24/01/2022

Ziua Unirii Principatelor Române, eveniment care a avut loc la 24 ianuarie 1859, a fost marcată și la Baku, în Azerbaidjan. 
Cu acest prilej, Vasile Soare, ambasadorul României în Azerbaidjan, a ținut o prelegere pentru studenții azeri de la Universitatea de Limbi Străine din Baku.
„Astăzi, de la orele 10.00, m-am deplasat la Universitatea de Limbi Străine din Baku, la Lectoratul de limba română, susținând pentru studenții azeri care ne învață limba o prelegere având ca tema Unirea de la 24 ianuarie 1859. Pentru că tinerii azeri să înțeleagă însemnătatea acestui moment istoric pentru români, am făcut un parcurs detaliat al istoriei noastre de la începuturi, punctând principalele etape și momente ale evoluției și formării conștiinței naționale, dezideratul de veacuri de unire a românilor într-un stat național al lor. Am explicat conjunctura geopolitică a vremii din această regiune a Europei și modul cum românii din Moldova și cei din Tara Românească au transpus în practică ideea genială de alegere a unui singur Domn in ambele Principate – pe Alexandru Ioan Cuza -, punând în acest fel Marile Puteri în fața unui fapt împlinit – Unirea Principatelor Române, care a devenit România și a trebuit ulterior sa fie recunoscută internațional.
Am insistat asupra reformelor extraordinare, de modernizare a Țării și societății românești, implementate în cei doar 7 ani de domnie de către Marele Alexandru-Ioan Cuza, apoi asupra continuării acestora de către Regele Carol I, dobândirii Independenței de sub Imperiul Otoman și am încheiat cu momentul Marii Uniri a Românilor din toate provinciile istorice de la 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia, care a devenit posibilă în urma Primului Război Mondial, când marile imperii din vecinătatea noastră au dispărut”, a anunțat ambasadorul Vasile Soare. 
Diplomatul a susținut respectiva prelegere în limba engleză, dar și în limba rusă,

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: