16 / 09 / 2021


Ziua Limbii Române, sărbătorită și la Cernăuți ~ InfoPrut

Oameni de cultură, ziariști, dar și reprezentanți ai autorităților locale și ai Consulatului General al României au sărbătorit Ziua Limbii…

De redactia , in Magazin , at 01/09/2020

Oameni de cultură, ziariști, dar și reprezentanți ai autorităților locale și ai Consulatului General al României au sărbătorit Ziua Limbii Române la Cernăuți. Cei prezenți la sărbătoarea „Limba noastră cea română” au depus flori la monumentul lui Mihai Eminescu, fiind unicul lucru pe care l-au putut face în contextul pandemiei de coronavirus.

„Ne bucurăm că totuși limba română răsună aici cu toate problemele, cu toate restricţiile, cu toate momentele legislative care bineînţeles că nu ne pot conveni şi noi am spus asta nu o dată. Anume că noi o vorbim şi noi o preţuim cerd că va fi şi imboldul de a înlătura şi celelalte stavii birocratice”, a declarat, pentru TVR Moldova, președintele Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina „M. Eminesci”, Vasile Bâcu.
De asemenea, și Consulul General al României la Cernăuți a fost prezentă la eveniment, aducând omagiu limbii române, alături comunitatea de români.
„Ziua limbii române este o zi foarte importantă pentru această regiune, pentru comunitatea de români. Suntem alături, suntem uniţi şi încercăm să facem faţă tuturor evenimentelor frumoase din această regiune”, a adăugat Consulul Irina Loredana Stănculescu.
Scriitorii și-au manifestat îngrijorarea și spun că în această perioadă este accentuată deznaţionalizarea minorităţilor din Ucraina, inclusiv din cauza Legii Educației.
„Mă tem că în vreo doi ani dacă va fi implimentată legea învăţământului şi funcţionării limbilor în Ucraina. Dacă vor fi implimentate acestea, în vreo doi ani există riscul ca şcolile româneşti, şi nu numai, şcolile celorlalte minorităţi naţionale din Ucraina să fie închise, să dispară”, a precizat președintele Societății Scriitorilor Români din Cernăuți, Ilie Zegrea.
Potrivit datelor recensământului din 2001, în regiunea Cernăuţi  114.555 de persoane, sau 12,5% din populația regiunii, s-au declarat de etnie română, precum și 67.225 de persoane s-au declarat moldoveni.
Conform datelor statistice oficiale,

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: