15 / 06 / 2024


Zilele Literaturii Române la Chișinău, o nouă ediție ~ InfoPrut

By redactia , in Actualitate Internațional , at 14/05/2024

Scriitori, jurnaliști, profesori și elevi din România și Republica Moldova participă în perioada 14-18 mai la cea de-a VIII-a ediție a Festivalului „Zilele Literaturii Române la Chișinău”. Evenimentul este organizat de Asociația Obștească ROST, Editura Cartier și Muzeul Național al Literaturii Române, cu susținerea Ministerului Culturii, Ministerului Educației și Cercetării, USAID, Suedia, UKAID.
Printre invitați se numără și Carmen Mușat, profesor la Universitatea din București, director al Școlii Doctorale Litere, Universitatea din București, director al revistei „Observator cultural”.
„Există o viață culturală efervescentă în Moldova de peste Prut, literatura română a câștigat, prin intermediul cărților și activității lor, un teritoriu literar excepțional de viu și de substanțial. De multă vreme îmi doream să ajung la Chișinău, în locuri despre care am citit mult înainte și pe care le voi confrunta, inevitabil, cu imaginea pe care mi-am făcut-o în urma lecturilor – nu doar literatură, ci și istorie. M-am gândit mereu la Basarabia ca la țara pierdută. Asta pentru că, deși în perioada regimului comunist, se vorbea doar în șoaptă despre teritoriul de dincolo de Prut, știam despre cetățile lui Ștefan cel Mare de la gurile Dunării, apucasem să citesc Rusoaica lui Gib Mihăescu, într-o ediție interbelică, aflată în biblioteca familiei, aflasem, de la profesoara de istorie din liceu, o serie de amănunte despre istoria acestei vechi provincii românești”, a declarat Carmen Mușat pentru Ziarul NAȚIONAL.
Pe 14 mai, protagonistul „Întâlnirilor Lyceum” din cadrul ZLR este Oleg Serebrian, manifestarea fiind găzduită de Liceul „Iulia Hașdeu”. În prima zi a festivalului, de asemenea, Maria Șleahtițchi, directoare a Muzeului Național al Literaturii Române va susține un atelier practic pentru profesori cu genericul „Cum ne apropiem de literatura contemporană”, în colaborare cu Ministerul Educației și Cercetării.
La Muzeul Național al Literaturii Române va avea loc și dezbaterea „Ce le place elevilor de azi să citească?”,

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *