13 / 07 / 2024


Zelenski: Ucraina are nevoie de apărare aeriană pentru a proteja exporturile de cereale – 60m.ro

By editor , in Actualitate , at 26/11/2023

Ucraina are nevoie de întărirea apărării aeriene pentru a-și proteja rutele de export de cereale, precum și regiunile de la granița cu Rusia, a declarat, sâmbătă, președintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit Reuters.

Liderul ucrainean a făcut solicitarea în cadrul unui summit internațional privind securitatea alimentară desfășurat la Kiev.

„Există un deficit de apărare aeriană, acesta nu este un secret”, a declarat Zelenski la summitul „Cereale din Ucraina”, la care au participat înalți oficiali din țări europene, inclusiv președintele elvețian Alain Berset și premierul lituanian Ingrida Simonyte.

Zelenski a ținut discursul la câteva ore după cel mai mare atac cu drone din timpul războiului, lansat de ruși. În noaptea de vineri spre sâmbătă, Rusia a atacat Ucraina cu 75 de drone. Conferința de presă comună a celor trei lideri a fost întreruptă de o altă sirenă de raid aerian.

Zelenski a mai spus că Ucraina va primi de la partenerii săi străini nave care vor însoți convoaiele de vapoare cu marfă din porturile ucrainene pentru a garanta securitatea transporturilor.

„Am acorduri cu mai multe țări privind însoțirea convoaielor de către ucraineni, folosind echipamente străine”, a declarat Volodimir Zelenski.

Președintele ucrainean a adăugat că speră să rezolve deficitul de apărare antiaeriană prin noi livrări de la parteneri și prin creșterea propriei capacități de producție.

Ucraina, un exportator major de cereale, a folosit câteva coridoare din Marea Neagră pentru a evita blocada rușilor. Actualele coridoare de export de cereale din Marea Neagră ale Ucrainei pornesc din porturile din regiunea Odesa.

 » Citeste toata stirea aici

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *