18 / 06 / 2024


Zelenski nu mai vorbește în Congresul SUA pentru deblocarea banilor pentru Ucraina – 60m.ro

By editor , in Actualitate , at 06/12/2023

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se adresează marţi prin videoconferinţă Congresului SUA pentru a obţine deblocarea ajutorului american pentru Ucraina, în timp ce armata ucraineană încearcă să combine operaţiunile ofensive cu cele defensive, dar, în lipsa resurselor suficiente materiale şi umane, se află în faţa unui viitor incert după ce contraofensiva lansată în iunie nu a condus la rezultatele aşteptate, relatează agenţiile France Presse şi EFE, citate de Agerpres.ro.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a anulat marţi intervenţia prevăzută în faţa Congresului SUA din cauza unui eveniment „de ultim moment”, a anunţat liderul majorităţii democrate din Senatul american, Chuck Schumer, relatează AFP, citată de Agerpres.ro.

  • „Zelenski nu poate ajunge la briefingul nostru la 15:00, a intervenit ceva în ultimul moment”, a declarat presei alesul american.

Preşedintele ucrainean urma să se adreseze virtual Congresului american, sperând să obţină deblocarea unui nou pachet de ajutor foarte dezbătut, dar crucial pentru ţara sa aflată în război.

Casa Albă însăşi a tras semnalul de alarmă luni, avertizând că, în lipsa unui acord cu opoziţia republicană, ajutorul militar american destinat Ucrainei ar putea fi sistat în săptămânile următoare.

Preşedintele democrat Joe Biden a cerut pe 20 octombrie cuplarea unui nou ajutor pentru Ucraina, de peste 61 de miliarde de dolari, cu unul pentru Israel, de circa 14 miliarde de dolari, sperând că includerea acestora într-un pachet comun este soluţia pentru a neutraliza reticenţele unor congresmeni republicani faţă de continuarea ajutorului pentru Ucraina, ceea ce a condus însă la blocarea întregului pachet.

În Camera Reprezentanţilor, cu majoritate republicană, mai mulţi aleşi republicani cer încetarea imediată a ajutorului pentru Kiev. Dar în Senatul cu majoritate democrată, opoziţia republicană este mai degrabă favorabilă susţinerii Ucrainei, iar acestei camere i se va adresa preşedintele Zelenski în intervenţia sa, care nu va fi publică.

Pentru deblocarea respectivului pachet financiar, liderul republican din Camera Reprezentanţilor, Mike Johnson, cere înăsprirea politicii administraţiei americane cu privire la migraţie în contextul valului de migranţi veniţi dinspre Mexic, ceea ce deocamdată democraţii refuză. Fără o „schimbare radicală” a acestei politici, niciun nou ajutor pentru Ucraina nu va fi adoptat, a avertizat Johnson într-o scrisoare transmisă Casei Albe.

De asemenea, liderul republican din Cameră a cerut mai multe informaţii despre strategia cu privire la Ucraina. „Preşedintele Biden trebuie să răspundă interpelărilor Congresului cu privire la eşecul Administraţiei de a prezenta până în prezent obiective clar definite şi cu privire la eşecul de a furniza (Ucrainei) arme esenţiale cu regularitate”, menţionează Mike Johnson în aceeaşi scrisoare.

Deşi nimeni o recunoaşte public la Kiev, contraofensiva ucraineană pare că s-a blocat total odată cu venirea iernii, în timp ce Rusia a preluat iniţiativa pe front şi strânge cercul în jurul redutei ucrainene de la Avdiivka şi la Kupiansk.

 » Citeste toata stirea aici

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *