22 / 06 / 2024


Zelenski: Există vești importante din România, sunt recunoscător președintelui Iohannis – 60m.ro

By editor , in Actualitate , at 14/11/2023

Preşedintele Volodimir Zelenski le-a vorbit luni seara compatrioţilor despre „veştile bune” din România şi le-a mulţumit preşedintelui Klaus Iohannis şi premierului olandez Mark Rutte pentru deschiderea centrului de instruire a piloţilor pentru F-16 de la Feteşti.

„Există veşti importante din România: a fost lansat un centru de pregătire a piloţilor de F-16, iar băieţii noştri vor fi instruiţi acolo. Sunt recunoscător preşedintelui român Iohannis şi premierului olandez Rutte pentru faptul că toate acordurile noastre sunt puse în aplicare”, a spus Volodimir Zelenski în mesajul nocturn transmis, ca în fiecare seară, ucrainenilor.

Pe de altă parte, preşedintele Zelenski a insistat din nou că obiectivul Kievului rămâne eliberarea întregului teritoriu cotropit de Rusia, inclusiv Crimeea, într-o aparentă respingere a propunerii pe care în urmă cu câteva zile o făcea fostul secretar general al NATO, Anders Fogh Rasmussen. Acesta spunea că Ucraina ar trebui să fie primită în Alianţa Nord-Atlantică doar cu teritoriul pe care îl controlează, fără regiunile ocupate de Rusia, pentru că în felul acesta ar fi transmis Moscovei semnalul că nu poate împiedica intrarea Ucrainei în NATO. 

Pretextul pentru pledoaria lui Zelenski a fost anunţul că s-a întâlnit cu liderul etnicilor tătari din Crimeea, Mustafa Djemilev, care a împlinit luni 80 de ani şi pe care Zelenski l-a decorat cu titlul de Erou al Ucrainei. Zelenski a spus că Djemilev este „un om demn, un om curajos, un apărător al poporului său şi al întregii Ucraine”, iar titlul de Erou este absolut meritat.

„I-am mulţumit pentru ceea ce a făcut pentru poporul nostru, pentru libertatea noastră. El este cu adevărat o autoritate morală. I-am mulţumit, de asemenea, pentru că a fost alături de noi în lupta împotriva agresiunii ruseşti. Bineînţeles, am vorbit cu el despre Crimeea, despre protejarea poporului nostru din peninsulă. Ne amintim de toate părţile ţării noastre şi trebuie să restabilim libertatea în toată Ucraina, fără excepţie”, a punctat preşedintele ucrainean.

„Le mulţumesc tuturor celor din lume care îşi amintesc că atacul Rusiei asupra ordinii internaţionale bazate pe reguli a început cu Crimeea. Odată cu confiscarea Crimeei, Rusia a început această agresiune şi destabilizare. Şi este greu de imaginat să restabilim pacea în lume dacă nu returnăm Ucrainei ceea ce Rusia i-a furat. Restabilirea integrităţii noastre teritoriale este o necesitate globală”, a arătat liderul ucrainean.

El a anunţat, în context, că a cerut îmbunătăţirea „comunicării internaţionale” a Ucrainei, pentru ca partenerii „să îi înţeleagă şi să îi audă pe ucraineni”.

„Astăzi, am avut mai multe întâlniri privind noile noastre măsuri internaţionale care sunt planificate pentru săptămânile următoare – negocieri cu liderii ţărilor noastre partenere, noi pachete de sprijin pentru soldaţii noştri şi comunicarea internaţională a Ucrainei.

 » Citeste toata stirea aici

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *