22 / 09 / 2021


Vrabia mălai visează: Modificarea Constituției R. Moldova după model rusesc, ,,afacere” marca Dodon

Comunicatul de presă în care se anunța că Andrei Neguța, actualul ambasador al PSRM la Moscova, a afirmat la o…

De redactia , in Opinii , at 30/08/2020

Comunicatul de presă în care se anunța că Andrei Neguța, actualul ambasador al PSRM la Moscova, a afirmat la o întrevedere cu Konstantin Kosaciov, președintele comitetului internațional al Consiliului Federației Rusiei, că „Republica Moldova studiază cu atenție experiența Rusiei în vederea modificării Constituției sale”, a lăsat multe semne de întrebare. De această părere este Igor Munteanu, deputat PPDA și fost ambasador al Republicii Moldova în SUA, care a făcut mai multe precizări în acest sens. 
„Este această declarație făcută în numele MAEIE, al Guvernului Chicu, a Președintelui Igor Dodon, a Parlamentului, sau a PSRM? Este această declarație făcută în nume propriu de către ambasadorul Andrei Neguța ori este o misiune de partid? Sunt aceste consultări agreate de actualul ministru de externe, Oleg Țulea, deși nu-mi amintesc ca acesta să fi cerut instrucțiuni din partea Comisiei de Politică Externă a Parlamentului RM, singurul organism care-l poate însărcina pe ministru să solicite consultări pe subiecte sensibile politic, cum ar fi modificările la Constituție”, a precizat sursa.
În acest context, Igor Munteanu a făcut mai multe precizări. În primul rând, potrivit parlamentarului, informațiile apărute în presa despre consultările inițiate de ambasadorul Andrei Neguța pe subiectul modificărilor la Constituția Republicii Moldova ilustrează intențiile reale ale președintelui Dodon de a prelua integral modelul rusesc de guvernare: verticala puterii, sistemul federal dispersat, cu păstrarea unui președinte puternic (jucător), care bagă și scoate procurorii și judecătorii, inclusiv ai celor din Curtea Constituțională. „Ele (intențiile) nu se înscriu în „era de stabilitate” pe care ar prefera-o tot felul de prorocitori, locali ori străini, doar că aceștia văd paiul din ochiul altora și nicidecum bârna din propriul ochi. În țara orbilor, chioru-i împărat!”. 
„La scurtă vreme după apariția primelor informații în presa rusă, și MAEIE s-a văzut obligat să posteze un comunicat sec pe acest subiect,

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: