26 / 05 / 2024


Vinurile din Republica Moldova, la mare căutare în UE

By redactia , in Actualitate Internațional , at 09/04/2024

Exporturile de vin din Republica Moldova au crescut cu 18% în volum și cu 24% ca valoare în anul 2023, comparativ cu anul 2022.
Astfel, Uniunea Europeană rămâne cea mai mare piață pentru vinurile din Republica Moldova, în anul trecut exporturile majorându-se cu 36%, arată datele Organizației Naționale a Viei și Vinului de la Chișinău.
O creștere semnificativă este atestată și pe piața din America, fiind înregistrată o majorare de 84% în valoare.
Conform datelor oficiale, prețul mediu de export pentru vinurile îmbuteliate a crescut cu 9%, ajungând la 1,70 de dolari per sticlă în 2023. Cel mai mare preț mediu oferit pentru vinurile din R. Moldova a fost notat în Japonia – câte 3,29 de dolari sticla.
„În anul 2023, s-a reușit și crearea unui vin de calitate superioară, ghidat de tehnologia inteligenței artificiale în toate etapele de producție – de la recoltare la fermentare, tratare, crearea cupajelor, designul etichetelor și comunicare. Prin urmare, proiectul s-a bucurat de recunoaștere și apreciere internațională, evidențiind potențialul R. Moldova de a inova în domeniul vitivinicol prin adoptarea tehnologiilor avansate”, a mai informat Ministerul Agriculturii de la Chișinău.

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *