13 / 07 / 2024


Viktor Orbán: UE nu trebuie să înceapă negocierile de aderare a Ucrainei – 60m.ro

By editor , in Actualitate , at 11/11/2023

Uniunea Europeană nu trebuie să înceapă negocierile privind aderarea Ucrainei, a declarat vineri premierul ungar Viktor Orban, subliniind „poziția clară” a țării sale în această chestiune, transmite agenția Reuters.

Liderii statelor membre urmează să decidă la jumătatea lunii decembrie dacă acceptă recomandările Comisiei Europene de a invita Ucraina să înceapă negocierile de aderare la UE imediat ce Kievul va îndeplini condițiile finale.

O astfel de decizie trebuie să fie luată în unanimitate de cele 27 de state membre, în condițiile în care Ungaria lui Viktor Orban reprezintă principalul obstacol în calea aderării Ucrainei.

„Negocierile de aderare nu trebuie începute, aceasta este poziția clară a Ungariei”, a declarat Viktor Orban, care a adăugat că Bruxelles-ul „datorează bani Ungariei”.

Potrivit liderului naționalist, la putere din 2010, disputa cu Bruxellesul, care a înghețat miliarde de euro din fondurile europene destinate Ungariei din cauza încălcărilor statului de drept în țară, nu are nicio legătură cu poziția Budapestei.

„Aș dori să precizez că refuzul Ungariei de a intra în negocieri cu Ucraina privind aderarea la UE nu este legat de un acord comercial (…) Nu poate fi legat de chestiunea fondurilor pe care Ungaria este îndreptățită să le obțină”, a susținut el.

Ungaria se confruntă în acest an cu o stagnare economică, cu un deficit bugetar în creștere și cu una dintre cele mai mari rate ale inflației din Europa, care a atins un vârf de peste 25% în primul trimestru. Investitorii urmăresc cu atenție negocierile dintre Budapesta și Bruxelles privind fondurile europene.

Viktor Orban se află în conflict cu UE și cu Comisia Europeană în legătură cu înăsprirea controlului exercitat de stat asupra organizațiilor neguvernamentale, a mediului academic, a presei și a instanțelor, precum și cu o lege considerată ca subminând drepturile LGBT.

 » Citeste toata stirea aici

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *