15 / 06 / 2024


Viktor Orbán: Europa nu este stăpână pe sine. Ponderea sa în PIB-ul mondial scade – 60m.ro

By editor , in Actualitate , at 25/11/2023

Europa şi-a pierdut capacitatea de autodeterminare, nu poate stabili care sunt obiectivele sale şi nu îşi poate da seama ce mijloace ar trebui folosite pentru a ne atinge obiectivele, a declarat premierul ungar Viktor Orbán, miercuri, la Zürich, în discursul public cuprinzător susţinut în cadrul sărbătorii jubiliare a săptămânalului elveţian conservator „Weltwoche”.

Prim-ministrul a amintit că anul viitor, în Uniunea Europeană vor avea loc alegeri, iar relaţiile de putere ce se vor forma acolo vor avea un impact şi asupra Elveţiei, de exemplu, prin influenţarea participării ţării la piaţa comună. Orbán a adăugat că în doua jumătate a anului viitor, Ungaria va ocupa preşedinţia rotativă a UE, iar în această calitate a sa va avea ocazia să contureze agenda UE, totodată să aibă şi o influenţă mai mare asupra dezvoltării politicii UE, decât are în prezent.

Viktor Orbán a spus că astăzi Europa nu este stăpână pe sine. Ponderea sa în PIB-ul mondial scade, iar până în 2030, doar Germania se va mai afla în topul celor mai mari zece economii ale lumii: pe ultimul loc, a subliniat premierul.

Uniunea Europeană nu reuşeşte să se ocupe în mod corespunzător de extindere şi nu poate gestiona nici conflictele regionale, fie că este vorba despre Ucraina sau de Balcanii de Vest, a accentuat politicianul maghiar.

Viktor Orbán a spus că o întrebare importantă este dacă Europa reuşeşte să-şi păstreze suveranitatea strategică. În opinia sa, “soarta Europei este legată astăzi de cea a Americii”, aşadar dacă Washingtonul pierde teren, “vom avea şi noi de suferit”, iar în acest moment, acesta este principalul trend din lume.

Europa Centrală are acum o responsabilitate specifică; în special Ungaria, unde nu există hegemonie liberală, nu există bătălii de coaliţie, nici migraţie sau revolte de stradă. “Ungaria are timp să se gândească la viitorul Europei”, a spus Viktor Orbán, care a prezentat şi “modelul maghiar”. Şeful guvernului de la Budapesta a spus că Ungaria nu construieşte o societate a bunăstării, ci o societate bazată pe muncă, iar acest lucru va duce la bunăstare.

În Uniunea Europeană, “Ungaria nu este oaia neagră, ci prima rândunică”, a spus Viktor Orbán.

 » Citeste toata stirea aici

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *