19 / 09 / 2021


VIDEO De ce vulcanul Nyiragongo din RD Congo este atât de periculos și special

Vulcanul Nyiragongo a erupt acum câteva zile, făcând ravagii în zona graniței dintre RD Congo și Rwanda. Nyiragongo este unul…

De Octavian Marius , in Flux de Știri Magazin , at 25/05/2021

Vulcanul Nyiragongo a erupt acum câteva zile, făcând ravagii în zona graniței dintre RD Congo și Rwanda. Nyiragongo este unul dintre cei mai periculoși vulcani din Africa, iar asta se întâmplă din mai multe motive, în special geologice, dar și politice, fiindcă se află într-o regiune unde există instabilitate și corupție. Muntele Nyiragongo este frumos și se găsește la doar două ore de unul dintre cele mai celebre locuri din regiune: parcul național Virunga unde pot fi văzute gorilele de munte.

National Geographic scrie pe larg despre muntele de 3.470 m alt care este activ aproape mereu, iar o dată la 20-30 de ani erupe dur și devastează regiunea, cele mai recente erupții masive fiind în 1997, 2002 și 2021. Foarte rar este calm muntele congolez: este unul dintre puținele locuri din lume unde un ”lac” de lavă bolborosește mereu în crater.

Nyiragongo este un munte periculos fiindcă se află aproape de un oraș mare din RD Comgo, Goma, oraș situat pe malul lacului Kivu și aproape de granița cu Rwanda. Goma este unul dintre cele mai mari orașe din regiune, având peste 1,5 milioane de locuitori.

La erupția din 1977 au murit undeva între 600 și 2.000 de oameni, iar la cea din 2002 a fost distrusă o cincime din orașul Goma.

De ce este muntele atât de periculos? Primul răspuns vine din partea geologiei, estul Africii fiind extrem de fragmentat, fiindcă multe plăci tectonice se întâlnesc și se încalecă în celebra zonă a Riftului Est-African. Fiind multă activitate geologică, magma se ridică și se coboară, iar mediul este propice pentru apariția vulcanilor.

Fiind o regiune complexă din punct de vedere geologic, și lava are o concentrație specială și este extrem de fluidă,

 » sursa: hotnews.ro

Comentarii


%d blogeri au apreciat: