23 / 06 / 2021


Victimă colaterală: Japonezii au reținut primul satelit construit de Myanmar la bordul Stației Spațiale Internaționale

Primul satelit construit de Myanmar este ținut la bordul Stației Spațiale Internaționale ca urmare a loviturii de stat date de…

De Octavian Marius , in Flux de Știri Magazin , at 12/03/2021

Primul satelit construit de Myanmar este ținut la bordul Stației Spațiale Internaționale ca urmare a loviturii de stat date de armata din aceasta țară, agenția aerospațială a Japoniei și o universitate niponă urmând să decidă ce să facă în continuare cu el, relatează Reuters.

Satelitul care a costat 15 milioane de dolari a fost construit printr-un proiect comun de Universitatea Hokkaido din Japonia și Universitatea de Inginerie Spațială a Myanmar-ului.

Acesta este primul dintr-un set de doi microsateliți ce cântăresc 50 de kilograme, echipați cu camere menite să monitorizeze activitățile agricole și piscicole.

Activiștii pentru drepturile omului și unii oficiali niponi sunt însă îngrijorați acum că aceste camere ar putea fi folosite în scopuri militare de junta care a acaparat puterea în Myanmar în urma loviturii de stat din 1 februarie.

Lansarea satelitului a fost amânată până când reprezentanții Universității Hokkaido se vor consulta cu Agenția de Explorare Spațială a Japoniei (JAXA), au relatat pentru Reuters doi oficiali ai universității nipone.

„Nu vrem să fim implicați în nimic ce are de-a face cu forțele armate. Satelitul nu a fost proiectat pentru asta”, a declarat sub condiția anonimității unul dintre oficiali care este și printre cei care conduc proiectul.

„Discutăm ce să facem dar nu știm când va fi lansat [satelitul]. Speranța noastră este că proiectul ar putea fi relansat la un moment dat dacă lansarea este oprită”, a adăugat acesta.

Oficialul nu a precizat când urma să fie lansat satelitul sau când este așteptată o decizie a JAXA în legătură cu subiectul.

Al doilea oficial al universității japoneze a afirmat că înțelegerea semnată cu omologii lor din Myanmar nu a specificat că satelitul nu poate fi folosit în scopuri militare însă că datele colectate de acestea ar fi procesate de Universitatea Hokkaido și nu pot fi accesate independent de oficialii din Myanmar.

 » sursa: hotnews.ro

Comentarii


%d blogeri au apreciat: