15 / 08 / 2022


Vicepremierul R. Moldova: Și dacă Maia Sandu sau eu mergem de 10 ori la Moscova, prețul gazului e stabilit doar prin cedări

Chiar dacă merge președintele Maia Sandu în Rusia, obținerea unui preț mai bun la gaz ar fi posibilă doar dacă…

De redactia , in Actualitate Internațional , at 05/08/2022

Chiar dacă merge președintele Maia Sandu în Rusia, obținerea unui preț mai bun la gaz ar fi posibilă doar dacă ar exista unele cedări. Declarații în acest sens au fost făcute de Andrei Spînu, vicepremier de la Chișinău, care susține că renegocierea contractului cu Gazprom ar fi posibilă doar dacă autoritățile de la Chișinău ar accepta unele concesii în fața Rusiei. 
Potrivit oficialului, Republica Moldova are stocat un volum de 24 milioane de metri cubi, care ar asigura necesarul de gaze naturale pentru o lună de vară și doar pentru o săptămână pe timp de iarnă. În plus, Republica Moldova a contractat un credit de la BERD, iar din banii împrumutați urmează să-și mărească stocurile de gaz.
Astfel, Andrei Spînu a menționat că  dacă Gazprom reziliază contractul cu Moldovagaz, Chișinăul nu va mai procura energie electrică de la Cuciurgan, iar gaz vom cumpăra la preț de piață.
„Noi vom achiziționa de pe piață atât gaz, cât este nevoie pentru a suplini necesarul consumatorilor protejați pentru iarna care vine, la prețul care va fi atunci pe piață. Cel mai mare consumator de gaz din regiunea transnistreană este Centrala de la Cuciurgan, dacă ei nu vor mai avea gaz prin contractul cu Moldovagaz, evident, nu vor mai putea funcționa și apare problema energiei electrice. Dar deja avem semnat un contract de urgență cu partenerii din Ucraina, vom primi electricitate 100% din Ucraina, la un preț de aproximativ 75 dolari”, a spus Andrei Spînu pentru presa de la Chișinău.
Vicepremierul a mai dat asigurări că formula de calcul negociată anul trecut cu Gazprom este una bună, iar tariful mare la gaz este o consecință a prețului exorbitant de achiziție. Andrei Spînu spune că chiar dacă ar exista tentative de renegociere a contractului, Republica Moldova nu va obține un preț mai bun la gaz,

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: