18 / 06 / 2024


Vicepremierul pentru Reintegrare de la Chișinău, despre abuzurile separatiștilor de la Tiraspol

By redactia , in Actualitate Internațional , at 28/11/2023

Recentele abuzuri ale Tiraspolului, inclusiv instalarea barierelor între Varnița și Tighina, ar fi încercări ale regimului separatist de a riposta la acțiunile legitime ale Chișinăului. Declarații în acest sens au fost făcute de Oleg Serebrian, vicepremierul pentru Reintegrare al R. Moldova. 
Mai exact, potrivit oficialului de la Chișinău, aceste acțiuni ale Tiraspolului ar avea legătură cu Legea separatismului, adoptată de Parlamentul R. Moldova, dar și cu faptul că liderii separatiști sunt obligați să notifice Chișinăul atunci când merg în deplasări.
„Noi interpretăm aceste acțiuni ale Tiraspolului ca un fel de răspuns la acțiunile legitime pe care le-a întreprins Chișinăul în ultima vreme. Oricum, noi suntem determinați să mergem mai departe pe acest gen de acțiuni care înseamnă împingerea regiunii transnistrene spre câmpul legal al Republicii Moldova”, a subliniat Oleg Serebian în cadrul unei emisiuni TV.
În altă ordine de idei, el a mai spus că statutul special pentru regiunea transnistreană trebuie negociat în termenii Chișinăului, fără garanții din exterior.
„Tocmai de un astfel de statut care să fie prea monitorizat din afară, în care să fim prea dependenți de puteri externe care impun și monitorizează aplicarea lui, ar trebui să ne ferim. Orice statut care va fi acceptat în procesul de reintegrare trebuie să țină cont de faptul că Republica Moldova trebuie să rămână un stat nu doar suveran, dar și funcțional”, a punctat vicepremierul pentru Reintegrare de la Chișinău.
Menționăm că în ultima perioadă Chișinăul a semnalat o serie de abuzuri ale separatiștilor de la Tiraspol. Printre acestea se numără și faptul că regimul separatist creează noi obstacole pentru libera circulație în zona cu regim sporit de securitate, după ce a demarat presupuse „lucrări tehnice” la hotarul administrativ dintre localitățile Tighina și Varnița.

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *