26 / 02 / 2024


Vicepremier de la Chișinău, detalii privind procesul de evaluare a compatibilității legislației R. Moldova cu cea a UE

By redactia , in Actualitate Internațional , at 10/02/2024

Vicepremierul pentru Integrarea Europeană de la Chișinău, Cristina Gherasimov, a declarat vineri, 9 ianuarie, că Republica Moldova are în prezent o „relație profundă și apropiată” cu UE. 
Oficialul, proaspăt întors de la Bruxelles, a amintit că, pe 7 februarie, a fost lansată prima etapă tehnică pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
Este vorba despre procesul de evaluare a compatibilității legislației R. Moldova cu cea a UE, care potrivit oficialului este „unul de durată și necesită eforturi și expertiză pe domenii foarte clare, împărțite în 33 de capitole”.
„Urmează să comparăm legislația noastră cu cea a UE și să constatăm care sunt diferențele. Aderarea la Uniunea Europeană, integrarea în marea familie a păcii, democrației și libertății reprezintă un obiectiv de țară, succesul căruia va depinde, în mare parte, de calitatea lucrului pe care îl vom face acasă, împreună cu toată societatea. În prezent, avem cea mai profundă și apropiată relație cu UE din istoria modernă a Republicii Moldova”, a explicat Cristina Gherasimov.
Potrivit vicepremierului, în perioada 21-22 februarie, delegația de la Chișinău va reveni la Bruxelles pentru a avea o primă analiză a legislației UE în domeniul justiției și drepturilor fundamentale.
„Primul capitol cu care începem evaluarea este Justiția. De aici încep și se încheie negocierile de aderare. De curățarea justiției, de existența unui stat de drept depinde cât de repede ne vom apropia de UE. Pentru că un stat european înseamnă un stat în care justiția funcționează, adică nimeni nu e mai presus de lege și regulile sunt aceleași pentru toți. Exact asta ne dorim și pentru (R.) Moldova europeană”, a precizat oficialul de la Chișinău.
Menționăm că noul vicepremier pentru Integrare Europeană de la Chișinău, Cristina Gherasimov, s-a aflat miercuri, 7 februarie, într-o primă vizită de lucru la Bruxelles.

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *