17 / 04 / 2024


Veniturile slujbașilor la stat nu mai pot fi anonimizate în declarațiile de avere – 60m.ro

By editor , in Actualitate , at 30/11/2023

Anul trecut, Agenția Națională de Integritate a primit aproape 72.000 de solicitări din partea unor persoane care ocupă diferite funcții sau demnități publice ori diverse calități în companiile la care statul român este acționar majoritar, în vederea anonimizării veniturilor încasate în cuprinsul declarațiilor de avere.

Lucru considerat inacceptabil de către câțiva parlamentari, care, încă de la începutul acestui an, au inițiat un proiect de lege care să interzică astfel de practici. Astfel, toți demnitarii, funcționarii publici, conducerile consiliilor de stat, membrii consiliilor de administrație, aleșii locali, magistrații, șefii serviciilor secrete și alte categorii de persoane remunerate din fonduri bugetare nu mai pot să-și secretizeze veniturile în declarațiile de avere pe care sunt obligați să le completeze și să le depună anual. Legea a trecut de Senatul României cu unanimitate de voturi, însă se află în dezbaterea Camerei Deputaților de exact o jumătate de an, aflându-se pe lista de vot final în Plen.

Proiectul de lege pentru completarea articolului 1 din Legea 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice a fost inițiat, încă de la începutul acestui an.

Conform acestei inițiative legislative, „veniturile realizate de categoriile de persoane prevăzute la articolul 1 alineat 1, din exercitarea funcției a calității pentru care există obligația declarării averii și intereselor, nu mai sunt supuse anonimizării, fiind exceptate de la normele care reglementează confidențialitatea acestora, în vederea aplicării dispozițiilor articolului 6 litera «d»”. De asemenea, proiectul mai precizează că, de la data intrării în vigoare a prezentei legi, „se abrogă orice alte dispoziții contrare, chiar dacă acestea sunt cuprinse în legi speciale”.


Pe cine vizează aceste modificări

Modificările vizează toate persoanele care dețin funcții în stat, cum ar fi președintele României și consilierii de stat, senatorii și deputații, europarlamentarii, prim-ministrul și miniștrii, secretarii de stat, subsecretarii de stat, consilierii Cancelariei prim-ministrului, membrii CSM, judecătorii, procurorii, magistrații asistenți, personalul auxiliar de specialitate de la instanțe și parchete, judecătorii CCR, membrii Curții de Conturi, președintele Consiliului Legislativ, Avocatul Poporului, conducerea Consiliului Concurenței, a CNSAS, a Consiliului Economic și Social, Comisia Națională a Valorilor Mobiliare, CSA, Consiliul de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, CNCD, CNA, membrii consiliilor de administrație din SRTV și SRR, conducerea ANI, membrii CNI, directorul general al Agerpres, conducerile SRI, SIE, SPP și STS.

De asemenea, legea îi vizează pe aleșii locali, funcționarii publici, inclusiv pe cei cu statut special, personalul de conducere din învățământ și din sistemul de sănătate publică, pe membrii consiliilor de administrație, ai consiliilor de supraveghere și pe șefii din regiile autonome, din companiile de stat, pe guvernatorul, pe prim-viceguvernatorul și pe viceguvernatorii BNR, pecum și pe candidații care vizează funcții sau demnități publice alese.

Cum justifică inițiatorii necesitatea modificărilor

Potrivit inițiatorilor acestui proiect de lege,

 » Citeste toata stirea aici

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *