Vaticanul a lansat tururi virtuale bazate pe inteligență artificială pentru Bazilica Sfântul Petru
Vaticanul a lansat tururi virtuale bazate pe inteligență artificială pentru Bazilica Sfântul Petru
Vaticanul a lansat luni noi servicii bazate pe inteligenţă artificială (AI) pentru Bazilica Sfântul Petru, care permit accesul virtual la comorile arhitecturale renascentiste, precum şi tururi optimizate pentru vizitatori, informează Reuters, citat de stirileprotv.ro.
Noile experienţe au fost lansate înaintea „Anului Sfânt” al Bisericii Catolice sau Jubileului din 2025, marcat la fiecare sfert de secol.
„Sfântul Petru este asemenea unui cer înstelat într-o noapte de vară: te încântă cu splendoarea sa”, a spus cardinalul Mauro Gambetti, arhiparoh al Bazilicii Sfântul Petru, entuziasmat că noile instrumente vor permite o vizualizare mai bună acţionând asemenea unui telescop sau unei nave spaţiale.
În colaborare cu gigantul de tehnologie Microsoft, precum şi cu Iconem, o companie specializată în digitalizarea siturilor de patrimoniu, Vaticanul a lansat un nou website interactiv, o replică digitală a bazilicii şi două expoziţii bazate peAI.
CITEȘTE ȘI: Mădălin Bunoiu, prorectorul UVT, este singurul român ales ca membru al Comitetului „European Science Advisors Forum”
Circa 40.000 – 50.000 de persoane vizitează în fiecare zi bazilica.
Un model 3D al Bazilicii Sfântul Petru a fost construit după ce bazilica a fost scanată cu ajutorul dronelor, camerelor de luat vederi şi laserelor. Datele au fost asamblate, elaborate şi completate cu ajutorul algoritmilor AI.
Dronele care au survolat bazilica pe timpul nopţii timp de patru săptămâni au realizat 400.000 de fotografii şi au colectat un volum de date echivalent unei coloane cu o înălţime de 6 kilometri de DVD-uri.
„Oferim Bazilica Sfântul Petru nu doar lumii întregi, ci unei noi generaţii, într-un limbaj mai accesibil vremurilor în care trăim”, le-a declarat reporterilor preşedintele Microsoft, Brad Smith.
Papa Francisc a recunoscut că AI-ul poate extinde accesul la cunoaştere, dar a avertizat în mod repetat că trebuie folosit exclusiv într-o manieră etică, în beneficiul umanităţii.
„Utilizarea corectă şi constructivă a potenţialului AI, care în mod cert este utilă, dar poate fi ambivalentă, depinde de noi”, a spus el luni, când i-a fost prezentat proiectul.
Sursa foto: www.rome-city-guide.com
Comentarii