27 / 07 / 2021


Vanilie… din plastic: Oamenii de știință au convertit deșeuri în aromă de vanilie

În viitor, îngheţata de vanilie ar putea fi făcută din… plastic. Oamenii de ştiinţă au găsit o modalitate de convertire…

De redactia , in Flux de Știri Magazin , at 23/06/2021

În viitor, îngheţata de vanilie ar putea fi făcută din… plastic. Oamenii de ştiinţă au găsit o modalitate de convertire a deşeurilor de plastic în aromă de vanilie, folosindu-se de o bacterie modificată genetic.

Vanilina, compusul care poartă mirosul şi gustul de vanilie, poate fi extrasă natural din boabele de vanilie sau poate fi produsă sintetic.

În prezent, 85% din vanilina folosită este făcută din chimicale extrase din combustibili fosili. Acum, cercetătorii au dezvoltat enzime mutante care descompun polimerii folosiţi în producţia de plastic, iar pe cei din flacoane îi pot converti în vanilină.

„Este primul exemplu de utilizare a unui sistem biologic pentru a transforma deşeurile din plastic într-un produs chimic industrial şi are implicaţii foarte interesante pentru economia circulată”, a spus Joanna Sadler, de la Universitatea din Edinburgh, membră a echipei de cercetare. În lume, 1 milion de flacoane de plastic sunt vândute în fiecare minut şi doar 14% dintre acestea sunt reciclate.

 » sursa: ebihoreanul.ro

Comentarii


%d blogeri au apreciat: