18 / 06 / 2021


Valul de frig din Texas a reaprins dezbaterile despre schimbările climatice

Oamenii de ştiinţă susţin că încălzirea globală – în special încălzirea rapidă a Arcticii – este un posibil, dacă nu…

De Octavian Marius , in Flux de Știri Magazin , at 22/02/2021

Oamenii de ştiinţă susţin că încălzirea globală – în special încălzirea rapidă a Arcticii – este un posibil, dacă nu chiar probabilul vinovat pentru vremea extremă, scrie agenția Reuters citată de Agerpres.

Valul de frig neobişnuit care a provocat în Statele Unite moartea a cel puţin 21 de persoane şi pene majore de curent în Texas a relansat discuţiile ştiinţifice cu privire la posibilitatea ca schimbările climatice să se afle în spatele frontului de aer rece de săptămâna aceasta, relatează Reuters miercuri.

Din punct de vedere istoric, temperaturile deosebit de scăzute au fost menţinute de obicei în Arctica de un curent de aer cu deplasare rapida (jet stream) care înconjoară regiunea polară. De fapt, alături de fenomenul de rotire a planetei, diferenţa dintre valorile de temperatură şi de presiune atmosferică între Arctica şi latitudinile inferioare este cea care determină curenţii de aer, sau vânturile.

Însă, în contextul în care Arctica s-a încălzit de peste două ori mai rapid decât media la nivel global în ultimele trei decenii, această diferenţă poate fi mai puţin pronunţată, a explicat Paul Beckwith, cercetător în domeniul climei din Ottawa, Canada. Acest lucru ar putea determina încetinirea şi abaterea curentului jet stream polar, astfel încât acesta ajunge să conducă mai mult aer cald spre pol şi mai mult aer rece spre sud, a spus el.

„Ceea ce vedem anul acesta este un exemplu extrem a ceea ce se întâmplă atunci când jgheabul curentului jet stream înaintează foarte mult spre sud”, a precizat Beckwith. „Cred că este un caz elocvent”, a adăugat acesta. Dar „s-ar putea să dureze ceva timp pentru ca ştiinţa să ajungă din urmă şi să identifice toate detaliile” pentru a demonstra acest lucru.


Statul Texas a fost cuprins de una dintre cele mai aspre ierni din istoria sa (FOTO: USA Today Network / ddp USA / Profimedia)

„Teorie speculativă”

Această teorie a vortexului polar,

 » sursa: hotnews.ro

Comentarii


%d blogeri au apreciat: