18 / 06 / 2021


Vaccinul rusesc Sputnik V nu va fi autorizat în UE înainte de sfârşitul lunii iunie

Vaccinul rusesc Sputnik V nu va putea fi autorizat în interiorul UE „înainte de sfârşitul lunii iunie”, a avertizat joi…

De redactia , in Actualitate Flux de Știri Internațional , at 02/04/2021

Vaccinul rusesc Sputnik V nu va putea fi autorizat în interiorul UE „înainte de sfârşitul lunii iunie”, a avertizat joi secretarul de stat francez pentru afaceri europene, în contextul în care anumite ţări europene avansează această pistă pentru a accelera campania de vaccinare, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Există o primă etapă a examinării (dosarului de autorizare), pe care o numim analiză ştiinţifică, care, fără îndoială, ni se spune, va decurge cel puţin până la jumătatea lui iunie”, a declarat Clément Beaune în faţa Comisiei pentru afaceri europene a Senatului.

„Şi apoi există o ultimă etapă care este avizul Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) pentru autorizaţia de scoatere pe piaţă, care durează încă vreo câteva săptămâni. Deci nu este un vaccin care va fi autorizat cel mai probabil înainte de sfârşitul lunii iunie”, a adăugat el.

În acel moment, UE ar trebui să aibă „mult mai multe doze disponibile (de la alte laboratoare – n.r.), deci nevoia va fi mult mai puţin stringentă”, a mai spus el.

Clément Beaune a atras atenţia asupra capacităţilor limitate de producţie a vaccinului rusesc şi a reproşat Moscovei, după alţi responsabili francezi şi europeni, că utilizează Sputnik ca o armă de propagandă pe scena internaţională.

„Există acţiuni geopolitice care sunt utilizate de prietenii noştri ruşi pentru a arăta până în ce punct sunt prezenţi în Uniunea Europeană”, a afirmat secretarul de stat francez.

„Să nu fim naivi, au o strategie de divizare în UE care pentru moment nu a funcţionat, cu atât mai bine, dincolo de câteva lovituri”, şi-a exprimat el satisfacţia.

Dintre cele 27 de state membre UE, doar Ungaria, Slovacia şi Republica Cehă au decis până acum să recurgă la vaccinul rusesc fără a aştepta validarea sa de Agenţia Europeană pentru Medicamente.

 » sursa: www.replicaonline.ro

Comentarii


%d blogeri au apreciat: