15 / 06 / 2021


V​IDEO INTERVIU Flaviu Răducanu, Agenția Spațială Română (ROSA): S-ar putea să avem surpriza să ajungem pe Marte mai repede decât ne așteptăm / De ce s-a amânat misiunea ESA pe Marte

Rover-ul Perseverence al NASA a reușit să ajungă cu bine pe Marte, trecând prin cele 7 minute de groază de…

De Octavian Marius , in Flux de Știri Magazin , at 21/02/2021

Rover-ul Perseverence al NASA a reușit să ajungă cu bine pe Marte, trecând prin cele 7 minute de groază de care ne temeam cu toții. Misiunea a costat peste 2,7 miliarde de dolari, iar acest rover este un mic laborator de știință. Despre acest eveniment, dar și despre misiunea chineză și arabă spre Marte am stat de vorbă cu domnul Flaviu Răducanu, director Știință și Tehnologie la Agenția Spațială Română (ROSA) și Vice Președinte al ESA Board of Human Spaceflight and Robotic Space Exploration.

Imagine: Adi Iacob

Montaj: Ovidiu Popica

Ionuț Baiaș. Am mai avut rovere pe Marte, știm multe lucruri de acolo. De ce această nouă misiune? De ce este ea atât de importantă?

Flaviu Răducanu: E adevărat că am mai avut rovere pe Marte, ceea ce este mai puțin adevărat este că știm foarte multe. Din nefericire știm puține, chiar dacă știm mai multe despre Marte decât despre alte planete, știm totuși foarte puțin. V-aș aminti povestea cu cei cinci orbi care sunt duși să cunoască elefantul și unul atinge colții și spune că sunt ascuțiți, altul urechile și spune că sunt ca niște frunze, altul coada și spune că este că o liană și așa mai departe, în final nici unul neștiind exact cum este elefantul. Iar Marte e un elefant foarte important pentru noi. Am explorat bucățele foarte mici din suprafață și doar parțial, cu ce instrumente existau acolo.

De ce e Marte important? Este vecinul nostru, și din ceea ce știm până acum este planeta din sistemul solar cea mai asemănătoare cu a noastră. Este o posibilă destinație pentru viitorul omenirii, dar este și un loc unde ne putem extinde civilizația umană pentru multe alte scopuri. Pe lângă partea științifică și curiozitate (suntem o specie curioasă),

 » sursa: hotnews.ro

Comentarii


%d blogeri au apreciat: