15 / 08 / 2022


Ursula von der Leyen ne avertizează să ne pregătim de situația cea mai rea

Lidera UE a spus că țările blocului trebuie să se pregătească pentru „situația cea mai rea”, potrivit DPA, citat de…

De redactia , in Internațional , at 02/08/2022

Lidera UE a spus că țările blocului trebuie să se pregătească pentru „situația cea mai rea”, potrivit DPA, citat de Agerpres.

„Întrucât Rusia a suspendat deja parţial sau integral aprovizionarea cu gaz către 12 state membre UE, trebuie să ne pregătim cu toţii pentru situaţia cea mai rea,” a spus Ursula von der Leyen într-un interviu pentru ziarul spaniol El Mundo.
Rusia a suspendat livrările de gaz către Polonia, Bulgaria și Letonia, dar și către alte state UE
Rusia a suspendat recent livrările de gaz către mai multe state UE, între care Polonia, Bulgaria şi, sâmbătă, către Letonia, din cauza refuzului lor de a plăti în ruble pentru aceste livrări.

Exigenţele de plată în ruble sunt legate de tentativele Kremlinului de a uşura impactul sancţiunilor occidentale asupra Rusiei din cauza invadării Ucrainei.
Rusia a diminuat şi livrările către Germania, principala putere economică a UE, din cauza unor aşa-zise lucrări de mentenanţă, gest perceput drept o replică la sancţiunile occidentale.
Preocupările tot mai mari privind criza energetică au determinat blocul comunitar să convină săptămâna trecută asupra unui plan de urgenţă pentru această iarnă. Aceste măsuri „ne vor ajuta să ne satisfacem nevoile de aprovizionare pentru iarnă,” a spus Ursula von der Leyen.
„UE a convenit să facă un pas decisiv şi fără precedent pentru a contracara ameninţarea lui Vladimir Putin”
„În doar o săptămână, UE a convenit să facă un pas decisiv şi fără precedent pentru a contracara ameninţarea lui (Vladimir) Putin de a tăia complet aprovizionarea cu gaz,” a spus ea, referindu-se la preşedintele rus.
Spania, la fel ca alte state UE, s-a opus iniţial planului de urgenţă, dar în cele din urmă l-a aprobat, după ce şi-a asigurat unele concesii.
Von der Leyen, care a răspuns pe e-mail întrebărilor El Mundo, a salutat decizia guvernului spaniol. „Încă o dată, aici este vorba despre solidaritate europeană,” a afirmat ea.

Comments comments

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: