24 / 06 / 2021


„Upgrade” pentru un gimnaziu românesc din regiunea Cernăuți. Localitatea prin care a trecut și Mihai Eminescu are acum liceu ~ InfoPrut

Gimnaziul din Crasna, regiunea Cernăuți, a obținut recent un nou statut, devenind liceu, prin decizia Consiliului Local din comună. Instituția…

De redactia , in Magazin , at 04/03/2021

Gimnaziul din Crasna, regiunea Cernăuți, a obținut recent un nou statut, devenind liceu, prin decizia Consiliului Local din comună. Instituția va purta numele lui Alexandru Ilschi, boierul care a construit Biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”, scrie BucPress.

Una dintre cele mai mari școli cu predare în limba română din regiunea Cernăuți se află în comuna Crasna. Aici s-au născut și au învățat reprezentanți de vază ai comunității românești din nordul Bucovinei – Ilie Motrescu, Maria Iliuț, Ana Gherman. Prin Crasna a trecut în drumul său spre Putna și marele poet al neamului românesc Mihai Eminescu.
Recent, Gimnaziul din localitate, prin decizia Consiliului local Crasna a obținut un nou stat, devenind Liceu. De asemenea, acest așezământ va purta numele lui Alexandru Ilschi.
„Alexandru Ilschi a fost un boier care a trăit prin anii 1800 și o parte a Crasnei a fost dirijată de acest boier. Pentru noi este o personalitate, în numele lui este numită și comuna noastră, ne-am amintit de el și ne-am dorit ca liceul să-i poarte numele, pentru că datorită lui s-au păstrat tradițiile, limba, el a fost cel care ne-a organizat biserica veche și care a fost construită la comanda lui”, a declarat directorul liceului, Larisa Bruja.
Crasna are o populație de 9,122 locuitori, dintre care majoritatea sunt români. Orașul s-a format în 1968 prin unirea vechilor localități interbelice Crasna Ilschi și Crasna Putnei.

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: