23 / 09 / 2021


Universități din Chișinău și Iași, proiect finanțat de UE

Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM)  în parteneriat cu Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”…

De redactia , in Actualitate Internațional , at 28/10/2020

Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM)  în parteneriat cu Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași au lansat proiectul transfrontalier IntelWastes, care este finanțat de Uniunea Europeană prin programul „Cross Border Cooperation Romania – Republic of Moldova”.
Scopul proiectului constă în consolidarea capacităților de cercetare și inovare ale universităților printr-o cooperare transfrontalieră durabilă pentru utilizarea eficientă a deșeurilor agroalimentare industriale, obținute în urma prelucrării strugurilor, fructelor și legumelor.
În cadrul proiectului transfrontalier vor fi formate echipe comune de cercetare-inovare cu competențe complementare în rezolvarea problemelor – gestionarea deșeurilor industriale agroalimentare.
Igor Șarov, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, a salutat implicarea UTM-ului în astfel de acțiuni, mai ales că domeniul științific trebuie să vină cu soluții în îmbunătățirea calității vieții.
 „Proiectul „Valorizarea inteligentă a deșeurilor industriale” se pliază cu politicile MECC în domeniu privind impactul rezultatelor activității de cercetare și inovare asupra mediului de afaceri și societății în ansamblu. Ministerul Educației Culturii și Cercetării apreciază relevanța și actualitatea tematicii proiectului: utilizarea eficientă a deșeurilor agroalimentare industriale, obținute în urma prelucrării strugurilor, fructelor și legumelor și menționăm, în context, că Programul național în domeniile cercetării și inovării are drept scop creșterea eficienței sistemului național de cercetare și inovare și asigurarea condițiilor optime pentru generarea de noi cunoștințe obținute în baza cercetărilor fundamentale și aplicative și implementarea acestora în vederea sporirii competitivității economiei naționale și a nivelului general de bunăstare”, a declarat ministrul Educației de la Chișinău.
Amintim că Parteneriatul Strategic între autoritățile de la Chișinău și cele București pentru integrarea europeană a Republicii Moldova a fost lansat la 27 aprilie 2010.

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: