18 / 06 / 2024


Universitatea de Educație Fizică și Sport de la Chișinău fuzionează cu Universitatea de Stat din Moldova

By redactia , in Actualitate Internațional , at 27/12/2023

Guvernul de la Chișinău a adoptat decizia privind fuzionarea Universității de Stat de Educație Fizică și Sport (USEFS) cu Universitatea de Stat din Moldova (USM).
Potrivit autorităților, decizia urmărește consolidarea situației financiare a USEFS în condițiile reducerii în ultimii trei ani a numărului total de studenți cu aproximativ 15% – de la 2182 la 1845, reducerea numărului studenților la licență cu 20%, precum și reducerea constantă a numărului studenților admiși în anul I.
„Pe fundalul acestor evoluții negative, în 2023 USEFS s-a confruntat cu probleme financiare considerabile, Ministerul Educației și Cercetării fiind obligat să ofere adițional aproximativ 6 milioane de lei la final de an, pentru acoperirea deficitului la plățile salariale. Absorbția de către USM va permite instituției să depășească problemele financiare, îi va consolida credibilitatea, inclusiv în rândul partenerilor internaționali, și va asigura o îmbunătățire a managementului instituțional”, a informat Ministerul Educației de la Chișinău.
Astfel, pentru a susține sectorul de educație fizică și sport, Ministerul Educației și Cercetării din R. Moldova urmează să investească 10 milioane de lei moldovenești în infrastructura USEFS, să contracteze servicii adiționale de formare continuă și să încurajeze partenerii internaționali să investească în acest domeniu.
Reprezentanții USEFS se vor regăsi în Senatul extins al USM, universitatea urmând să beneficieze de o autonomie sporită în cadrul acesteia. Procesul educațional va continua în campusul existent.
Hotărârea de Guvern prevede transferul integral al personalului salariat din USEFS  până la 1 septembrie 2024, cu respectarea legislației muncii, la Universitatea de Stat din Moldova.  Studenții înmatriculați la programele de studii superioare de licență, master și doctorat ai USEFS vor fi transferați la USM, la aceleași programe de studii superioare și cu aceleași taxe de studii, stabilite în anul de studii precedent.

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *