31 / 07 / 2021


Uniunea Europeană ajută persoanele cu nevoi speciale din Republica Moldova ~ InfoPrut

Mai multe persoane cu dizabilităţi din municipiul Bălţi au fost ajutate de Uniunea Europeană să-şi cumpere o locuinţă pentru a…

De redactia , in Actualitate Internațional , at 23/12/2020

Mai multe persoane cu dizabilităţi din municipiul Bălţi au fost ajutate de Uniunea Europeană să-şi cumpere o locuinţă pentru a putea duce un mod de viaţă independent, notează TVR Moldova.

În cadrul proiectului „Locuinţă Protejată”, finanţat de Uniunea Europeană, au fost cumpărate 4 apartamente. În fiecare locuinţă sunt cazate până la 4 persoane cu dizabilităţi din cadrul Centrului de plasament temporar din Municipiul Bălţi. Printre ei se numără şi Petru, care vrea un mod de viaţă independent şi să fie un membru activ al societăţii.
„Eu îs mulţumit cum a fost aranjat apartamentul. Tare frumos şi bine, avem şi dulapuri şi tare îmi place apartamentul.Visul meu este ca eu să-mi găsesc un loc e muncă”, a declarat Petru.
Două apartamente au fost amenajate în oraşul Glodeni, iar alte două în Municipiul Bălţi. Iar asta nu e tot.
„În continuare avem de lucrat în contextul asigurării beneficirilor cu un loc de muncă, avem de lucrat încă cu crearea abilităţilor de autoîngrijire şi deservire, de cheltuieli a resurselor financiare”, a subliniat directorul Centrului de Plasament Temporar pentru persoane cu dizabilități din Bălți, Pavel Florea.
Pentru achiziţionarea celor 4 apartamente s-au cheltuit aproape 50.000 de euro. Proiectul este cofinanţat şi implementat de Fundaţia Soros Moldova în parteneriat cu Asociaţia Keystone Moldova.
„Scopul nu a fost doar de a-i transfera de la un loc de trai la altul, scopul a fost să le facem o viaţă plină. Scopul a fost să evaluăm, acele abilităţi împreună şi să le găsim un loc de muncă acolo în comunităţile unde sunt”, a spus managerul proiectului Keystone Moldova, Parascovia Munteanu.
Locuinţa protejată este un serviciu social, alternativ celui rezidenţial, şi este destinat adulţilor cu o dizabilitate intelectuală uşoară. Serviciul are scopul de a spori gradul de independenţă şi autodeterminare a persoanelor cu dizabilităţi.

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: