15 / 06 / 2024


Ungaria blochează aderarea Ucrainei la UE: O vom bloca până când problema va fi rezolvată! – 60m.ro

By editor , in Actualitate , at 08/11/2023

Guvernul premierului maghiar Viktor Orban amenință că va respinge începerea negocierilor cu Ucraina pentru aderarea la Uniunea Europeană, totul până la îndeplinirea cerințelor maghiare privind limba de învățământ. Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, susține că „nu este prima dată când se aude o astfel de frază”, chestiunea fiind mai mult o problemă „politică”.

Context: Executivul Uniunii Europene va recomanda miercuri ca blocul comunitar să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina şi Moldova, odată ce aceste ţări vor îndeplini condiţiile restante, au declarat luni doi oficiali europeni.

Ce spune executivul de la Budapesta

Directorul politic al premierului ungar Balazs Orban a afirmat într-un interviu acordat postului olandez NOS că „au fost introduse noi legi care au înrăutățit viața maghiarilor din Ucraina”.

El se referă la legea recent introdusă în Ucraina, care obligă minoritățile, nu doar maghiare, să primească cel puțin 70% din educație în limba ucraineană. Astfel, copiii care cresc în familii vorbitoare de limba maghiară din Ucraina vor rămâne semnificativ în urmă în educație, este îngrijorată Ungaria. „Nu putem fi de acord cu asta”, a spus Orban.

„Poziția Ungariei este absolut clară: atâta timp cât această lege există, nu pot exista discuții cu ucrainenii despre integrarea lor în Uniunea Europeană”, a subliniat el.

Potrivit consilierului, „Ungaria a fost întotdeauna un susținător al apropierii Ucrainei de Uniunea Europeană”, dar o lege mai strictă a limbii ar fi schimbat totul. „O vom bloca până când problema va fi rezolvată”, a spus consilierul lui Orban.

 » Citeste toata stirea aici

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *