19 / 06 / 2021


Un secol de teatru românesc la Chişinău ~ InfoPrut

Cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la fondarea Teatrului Naţional „Mihai Eminescu”, Romfilatelia a introdus în circulaţie întregul…

De redactia , in Actualitate Internațional , at 04/03/2021

Cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la fondarea Teatrului Naţional „Mihai Eminescu”, Romfilatelia a introdus în circulaţie întregul poştal aniversar, sub egida „Teatrul Naţional Mihai Eminescu din Chişinău – promotor al limbii şi culturii române”.

În ilustrarea plicului sunt surprinse trei personalităţi ale scenei teatrului şi filmului: Eugeniu Ureche (1917-2005), Valeriu Cupcea (1929-1989) şi Costache Antoniu (1900-1979). Ei reprezintă trei generaţii de actori prin care teatrul şi cultura română s-au afirmat şi dezvoltat în spaţiul de la est de Prut.
„Ne exprimăm gratitudinea şi recunoştinţa, doamnei Cristina Popescu, director general Romfilatelia, şi membrilor echipei de lucru şi de creaţie: Luminiţa Toncu, Mihaela Stănescu şi tuturor celor care au colaborat în acest proiect, pentru implicare, creativitate şi promptitudine. Mulţumim Romfilatelia pentru acest exemplu de preţuire şi cultivare a memoriei oamenilor de artă, celor care s-au dedicat promovării limbii şi culturii române”, a scris pe Facebook Petru Hadârcă, directorul Teatrului Mihai Eminescu din Chişinău.
Absolvent al Conservatorului de Artă Dramatică din Iaşi, Costache Antoniu, a fost actorul Teatrului Naţional din Chişinău în perioada 1926-1935. Anume aici a cucerit admiraţia publicului realizând roluri memorabile. Înainte de a deveni celebru pe scena Naţionalului de la Bucureşti în rolul Cetăţeanului turmentat din Scrisoarea pierdută de Caragiale, Costache Antoniu a fost ovaţionat în acest rol mai multe stagiuni la rând de publicul de la Chişinău, care îl adora şi venea la spectacolele în care era distribuit. Talentul său a strălucit apoi timp de mai multe decenii pe scena Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti.
Distins cu titlul de Artist al Poporului, în perioada 1955-1970 a fost rector al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti.
Absolvent al Conservatorului „Unirea” din Chişinău în 1938, discipol al celebrei actriţe Maria Cosmacevscaia (societară clasa I-a a Teatrului Naţional din Chişinău),

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: