05 / 07 / 2022


Un os de acum 51.000 de ani reaprinde dezbaterea: oamenii de Neanderthal au creat artă?

​În ultimii ani au fost multe descoperiri care au arătat că oamenii de Neanderthal erau mai evoluați decât s-a crezut,…

De Octavian Marius , in Flux de Știri Magazin , at 06/07/2021

​În ultimii ani au fost multe descoperiri care au arătat că oamenii de Neanderthal erau mai evoluați decât s-a crezut, iar un os descoperit în ”Peștera Unicornului” din Germania datează de acum 51 de milenii și a reaprins dezbaterea: erau Neanderthalienii capabili să creeze artă? Unii arheologi spun că da, alții spun că ar fi prea mult să vorbim despre artă la un os de căprioară cu zece linii oblice scrijelite pe el. Dezbaterea este deschisă, dar foarte departe de a fi decisă, scrie National Geographic.

Peștera Unicornului, Einhornhöhle în germană, este un loc legendar din munții Harz, iar în Evul Mediu oamenii ieșeau de acolo cu oase de mamut sau dinți de urs de cavernă. Cum se credea că erau oasele unor monștrii mitici, precum dragoni sau unicorni, aceste oase erau pisate, amestecate cu alte substanțe (inclusiv aur și argint) și vândute pe post de poțiuni care, chipurile, puteau vindeca multe boli.

Peștera a ”livrat” în ultimele decenii comori arheologilor și în 2019 a fost găsit un os de cerb, os de mărimea unei piese de șah pe care erau zece scrijelituri oblice.

Tăieturile nu păreau a fi făcute în intenția de a scoate măduva din os, ci par să fi fost făcute cu grijă, deliberat, și totul a durat ceva timp, estimările fiind de peste două ore, cu uneltele de atunci.

Descoperirea unui astfel de os în Peștera Unicornului nu ar fi fost o surpriză, dar marea surpriză a venit la datare, fiindcă rezultatul a fost uimitor: osul este de acum 51.000 de ani când se crede că în zonă erau doar oameni de Neanderthal, iar Homo sapiens, omul modern, a venit în regiune acum 45-50.000 de ani.

Unii cercetători spun că este vorba de artă și că trebuie să reevaluăm vechea presupunere că Neanderthalienii nu erau incapabili de creativitate și gândire complexă.

 » sursa: hotnews.ro

Comentarii


%d blogeri au apreciat: