22 / 09 / 2021


Un nou monument închinat eroilor români, reinaugurat în Republica Moldova

Un nou monument închinat eroilor români și distrus de sovietici a fost reinaugurat în satul Semeni, raionul Ungheni, Republica Moldova….

De redactia , in Actualitate Internațional , at 28/09/2020

Un nou monument închinat eroilor români și distrus de sovietici a fost reinaugurat în satul Semeni, raionul Ungheni, Republica Moldova.

Duminică, 27 septembrie 2020, a fost sfințită Crucea Eroilor Români din satul Semeni, raionul Ungheni. Acest monument a fost instalat în 1942 în memoria ostașilor români căzuți pentru eliberarea Basarabiei și a fost păstrat de localnici în ciuda vitregiilor sorții.

Vasile Gaviuc, primarul unionist al comunei Zagarancea, din care face parte satul Semeni, a precizat că recent monumentul a fost restaurat, la fața locului fiind montată și o placă comemorativă. „La eveniment au fost intonate imnul Republicii Moldova și a României, precum și păstrat un moment de reculegere în memoria ostașilor români căzuți pe câmpul de luptă pentru eliberarea Basarabiei. (…) Aduc sincere mulțumiri tuturor cetățenilor prezenți, mulțumiri speciale domnului Igor Coliban pentru munca depusă împreună cu voluntarii pentru renovarea monumentului în timp record, precum și domnului Iulian Rusanovschi, președintele Asociației Monumentum pentru placa comemorativă donată. Au fost emoții, o zi frumoasă, în care am demonstrat împreună că putem pune în valoare un loc istoric pe care să-l lăsăm generațiilor viitoare”, a punctat primarul comunei Zagarancea.

Prezent la eveniment, Constantin Codreanu, deputat în Parlamentul României, a menționat că monumentul respectiv este un contraargument clar pentru cei care promovează teza falsă și toxică a „abandonării Basarabiei de România”. „Aceste monumente sunt dovada clară a sacrificiului făcut pentru eliberarea acestei palme de pământ românesc”, a subliniat parlamentarul de la București.

Totodată, Codreanu a adăugat că a văzut și locul în care au fost îngropați 50 de ostași români secerați de gloanțele sovieticilor și s-ar bucura „să amenajăm corespunzător și această porțiune a cimitirului ca să îi putem comemora pe viitor pe eroii noștri, eroii României”.

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: