27 / 11 / 2021


Un nou focar de gripă aviară a atras atenția cercetătorilor britanici după ce tulpina H5N8 a sărit la mai multe mamifere

În pofida dimensiunii sale reduse, un nou focar de gripă aviară a atras atenția cercetătorilor din Marea Britanie după ce…

De Octavian Marius , in Flux de Știri Magazin , at 20/10/2021

În pofida dimensiunii sale reduse, un nou focar de gripă aviară a atras atenția cercetătorilor din Marea Britanie după ce a reușit să sară de la păsări la mai multe mamifere, relatează IFL Science.

Focarul, izbucnit la sfârșitul anului trecut la un centru de îngrijire a animalelor sălbatice din Marea Britanie, a fost descris într-un articol publicat în revista Emerging Infectious Diseases.

Evenimentul de contagiere a început după primirea a 5 lebede care prezentau simptome de oboseală severă și convulsii, ele fiind testate ulterior pozitiv cu tulpina H5N8 a gripei aviare.

Moartea lebedelor a fost doar începutul unui șir neobișnuit de decese pe măsură ce o vulpe (Vulpes vulpes), patru foci juvenile (Phoca vitulina) și o focă cenușie juvenilă (Halichoerus grypus) au murit de asemenea sau au fost eutanasiate din cauza simptomelor la scurt timp după.

Toate mamiferele infectate au prezentat simptome severe.

Articolul publicat în Emerging Infectious Diseases concluzionează că toate dovezile arată înspre lebede ca fiind sursa focarului și că boala s-a răspândit la celelalte animale ținute în țarcurile de carantinare din cadrul centrului.

Acest lucru sugerează că boala s-a răspândit fie prin aerosoli, fie prin suprafețele infectate.

Contaminările de la păsări la mamifere sunt rare

„Deși unitatea de carantinare este proiectată pentru a limita răspândirea unor microorganisme infecțioase prin folosirea unor practici bune de igienă, ea nu este o unitate de biosecuritate care să facă față unor patogeni de biosiguranță de nivel III)”, notează autorii în lucrare.

„Deoarece infectarea cu gripa nu a fost suspectată la momentul evenimentului, practicile de biosecuritate de la centru ar putea să fi fost mai puțin eficace în ceea ce privește prevenirea răspândirii”, mai afirmă aceștia.

Focarul a provocat îngrijorări deoarece cazurile în care gripa aviară sar la alte mamifere și le provoacă simptome severe sau chiar decesul sunt rare.

 » sursa: hotnews.ro

Comentarii


%d blogeri au apreciat: