25 / 09 / 2023


Un europarlamentar al României explică de ce au fost blocate fondurile europene pentru R. Moldova

Autoritățile Republicii Moldova întârzie implementarea reformelor privind statul de drept, ceea ce îngrădește accesul cetățenilor la fondurile europene. E una…

De redactia , in Actualitate Internațional , at 21/10/2020

Autoritățile Republicii Moldova întârzie implementarea reformelor privind statul de drept, ceea ce îngrădește accesul cetățenilor la fondurile europene. E una dintre concluziile raportului prezentat aseară, în Legislativul European, de europarlamentarul Dragoș Tudorache.
Europarlamentarul român a prezentat un raport critic privind modul în care autoritățile de la Chișinău își respectă angajamentele asumate în Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana. El a apreciat drept foarte lente reformele din Republica Moldova, care au dus la blocarea ultimelor fonduri europene în această vară.
„Raportul indică și acele reforme care nu sunt încă implementate complet, fie pentru că lipseşte voinţă politică, fie pentru că nu există suficientă capacitate administrativă. Mecanismele democratice trebuie să fie consolidate, societatea civilă trebuie să fie mai implicată şi, mai presus de toate, Justiţia trebuie să fie independentă, fără niciun fel de suspiciune de părtinire politică sau de corupţie”, a declarat Dragoş Tudorache citat de presa de la Chișinău.
Europarlamentarul a precizat că autorităţile de la Chişinău întârzie reformarea Consiliului Superior al Magistraturii, dar şi adoptarea unor legi, care să contribuie la independenţa procurorilor faţă de factorul politic. Sursa a subliniat că UE va continua să urmărească atent, inclusiv modul în care este investigat furtul miliardului din sistemul bancar al Republicii Moldova. Potrivit lui Tudorache, acesta va fi un indicator important al reformelor din justiţie.
La sfârşitul prezentării raportului, el s-a adresat în limba română cetăţenilor Republicii Moldova şi a dat asigurări că Uniunea Europeană îi va susţine în calea către democraţie, indiferent de culoarea clasei politice de la Chişinău. „Conducătorii Moldovei, oricine ar fi ei, datorează cetăţenilor lor o ţară din care să le vină mai greu să plece, iar reformele pe care noi, UE şi instituţiile sale, le cerem autorităţilor, sunt acolo pentru voi, pentru a construi o societate şi o democraţie funcţională, sănătoasă şi prosperă.

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: