15 / 06 / 2021


Un copac, simbolul trăiniciei româneşti la Micherechi, Ungaria ~ InfoPrut

Actualii şi foştii elevi ai Şcolii Generale Românești din Micherechi, Ungaria, au plantat sâmbătă, în mod simbolic, un copac în…

De redactia , in Magazin , at 06/04/2021

Actualii şi foştii elevi ai Şcolii Generale Românești din Micherechi, Ungaria, au plantat sâmbătă, în mod simbolic, un copac în proximitatea instituţiei de învăţământ din localitatea lor natală, ca simbol al trăiniciei românilor pe acele meleaguri, scrie Basilica.ro.

Activitatea a cuprins şi recitări de poezii ale unor poeți români, iar la final elevii au rostit împreună o rugăciune pentru întregul neam românesc, scrisă de Părintele Gheorghe Calciu Dumitreasa.
Evenimentul a fost organizat de protos. Visarion Tuderici, Secretar eparhial – Episcopia Ortodoxă Română a Ungariei, la care au participat Directorul Şcolii Generale din Micherechi, Ana Ruja, cadre didactice și părinți.
Activitatea face parte dintr-un proiect internațional, desfășurat sub genericul: „Românii de lângă noi”, inițiat de insp. Dalia Cîrstea, Inspectoratul Școlar Județean Olt. Proiectul cuprinde comunitățile românești din Ungaria, Serbia (Voievodina şi Valea Timocului), Republica Moldova, regiunea transnistreană, Bulgaria (Vidin), Ucraina (Transcarpatia, Cernăuţi, Hotin, Herţa, Odesa) şi Albania.
Prima dintre activitățile dedicate românilor din diaspora, „preconizate a se desfășura în perioada 8 martie – 9 aprilie, este această sădire de copaci, în diferite părți din jurul granițelor României, însoțită de recitare de poezii românești, care să redea caracterul unitar și identitatea românească a acestor comunități”, anunţă Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.
Micherechi este o localitate în districtul Sarkad, Ungaria, cu o populație de aproximativ 3.000 de locuitori, majoritatea fiind români. În anul 1881, la Micherechi locuiau 1.394 de persoane, din care 1.136 români, 145 maghiari, 24 germani și 89 din alte etnii.

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: