14 / 06 / 2021


Un asteroid de dimensiuni mari va trece azi pe lângă Pământ, la peste 2 mil km distanță / Nu există riscul unei coliziuni

Cel mai mare asteroid care se va apropia de Terra în 2021 va trece „aproape” de noi în această duminică,…

De Octavian Marius , in Flux de Știri Magazin , at 22/03/2021

Cel mai mare asteroid care se va apropia de Terra în 2021 va trece „aproape” de noi în această duminică, dar la o distanță de circa două milioane de kilometri, fără niciun risc de coliziune. Dar evenimentul va permite cercetătorilor să studieze obiectul celest, potrivit AFP.

Denumit 2001 FO32 și cu un diametru sub un kilometri, acesta va avea o viteză de 124.000 km/h, „mai rapid decât majoritatea asteroizilor” care trec în apropiere de Pământ, precizează Nasa.

Corpul stâncos, care nu este la prima vizită, se va situa cel mai aproape de Pământ duminică, la ora 16,02 GMT. Acesta se va afla atunci la o distanță de 2.016.158 km, de circa cinci ori mai mare decât distanța Terra-Lună.

„Nu există riscul de coliziune cu planeta noastră”, asigură agenția americană. Traiectoria sa este „suficient de bine cunoscută și regulată” pentru a elimina orice pericol, arată și experții de la Observatorul Paris-PSL

Asteroidul este însă clasat ca fiind „potențial periculos”, ca orice corp a cărui orbită este mai mică de 19,5 ori distanța Pământ – Lună și care are un diametru mai mare de 140 metri.

Asteroidul „2001 FO32” a fost observat pentru prima oară în 2001 și este urmărit cu atenție de atunci. Face parte din familia asteroizilor „Apollon”, care se rotesc în jurul Soarelui în mai puțin de un an și se pot încrucișa cu orbita terestră.

„În prezent, știm puține lucruri despre acest obiect și această apropiere ne oferă o ocazie incredibilă de a afla mai multe”, a declarat Lance Benner, cercetător la Jet Propulsion Laboratory de la Nasa, în subordinea căruia se află Centrul de studiere a obiectelor apropiate de Pământ (CNEOS).

Potrivit CNEOS, „astronomii amatori din emisfera sudică și de pe latitudinile nordice joase îl vor putea vedea”,

 » sursa: hotnews.ro

Comentarii


%d blogeri au apreciat: