01 / 08 / 2021


Ultimele cuvinte ale lui Ceaușescu înainte de a fi mitraliat: România va trăi-n în veci de veci. Va trăi România și poporul român liber, nu cu trădători. „Murim mai bine-n luptă, cu glorie deplină, Decât să fim sclavi iarăși în vechiul nost’ pământ!”

Pentru prima oară, procesul soților Ceaușescu a fost difuzat în întregime la TVR în 22 aprilie 1990, la debutul fenomenului…

De redactia , in Flux de Știri Recomandare , at 26/12/2020

Pentru prima oară, procesul soților Ceaușescu a fost difuzat în
întregime la TVR în 22 aprilie 1990, la debutul fenomenului anticomunist Piața Universității și după ce televiziuni străine, în special din Franța, deja îl transmiseseră integral. În decembrie 1989, TVR a prezentat derularea procesului în doar câteva fragmente, ceea ce mai mult a enervat oamenii, întărindu-le convingerea că noua putere vrea să ascundă unele fapte. Aveau și dreptate; procesul, ilegal, a fost de fapt o farsă judiciară cu sentința deja stabilită încă de dinaintea începerii lui: lichidarea cuplului prezidențial dictatorial. Știrea execuției sumare chiar în seara de Crăciun a lăsat un gust amar și participanților la evenimentele din decembrie 1989. Pentru ca regia să fie completă, după transmiterea mascaradei, tirul „teroriștilor” a amuțit. Apoi a început ninsoarea. Personal, am plecat din locul în care am văzut scenele barbare cu prietenii mei, cu care stăteam pe străzile Bucureștilor de patru zile, aplecat și îngândurat. Călcam rar și apăsat prin zăpada proaspăt depusă – strălucitoare, parcă ireal de albă. Eram cu sufletul încărcat. Nu pentru aceasta ieșisem în stradă, cu toate riscurile din 21 decembrie și de după, când a început canonada sângeroasă. Categoric nu demonstrasem pentru asta, pentru o crimă; o crimă la care acum mă simțeam complice. Ci pentru libertate. Peste câteva zile, când am încercat să inițiem prima demonstrație împotriva regimului conspiratorilor de inspirație sovietică am avut și dovada că totul e o mascaradă, atent organizată. La televiziune și prin metroul bucureștean se transmitea cu obstinație să nu se iasă la manifestația pe care o anunțasem prin câțiva fluturași, pentru că este „o cursă a teroriștilor pentru a ucide revoluționarii autentici”. Toți cei care veneau în piața urmau să fie mitraliați de teroriști, se spunea în anunțurile orwelliene. Noi eram teroriștii sistemului neocomunist deja bine instalat. Și, din câte se vede, așa am și rămas.

La proces, Ceaușescu i-a avut dispuși în fața lui pe principalii trădători ai săi, ca Victor Stănculescu, crescut chiar de către Elena Ceaușescu, la sânul ei, la fel ca Ion Iliescu în primii lui ani revoluționari, dar și pe conspiratori cunoscuți și documentați ca atare de circa 10 ani, ca Virgil Măgureanu, din gașca Ion Ioniță, Nicolae Militaru, Ion Iliescu, Virgil Ioanid, Radu Florian și Silviu Brucan, dar pe care – greșeala lui – îi ținuse doar sub monitorizare. Ultimele sale cuvinte de dinainte de execuție sunt relevante pentru istorie, mai ales.

 » Citește întreg articolul pe www.activenews.ro

Comentarii


%d blogeri au apreciat: