26 / 05 / 2024


UE, sprijin pentru reformarea instituțiilor responsabile de reglementarea pieței muncii din R. Moldova ~ InfoPrut

By redactia , in Actualitate Internațional , at 12/04/2024

Uniunea Europeană a lansat la Chișinău un nou proiect menit să asigure un acces sporit la piața muncii și condiții de muncă mai bune în R. Moldova. Proiectul „Suportul UE pentru o piață a muncii mai incluzivă în Republica Moldova”, în valoare de 2 000 000 de euro, va fi implementat timp de doi ani de către Organizația Internațională a Muncii.
Sprijinul UE este oferit pentru reformarea instituțiilor responsabile de reglementarea pieței muncii din R. Moldova – Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Agenția Națională de Ocupare Forței de Muncă și Inspectoratul de Stat al Muncii (ISM). De asemenea, implementatorii vor acorda sprijin pentru a racorda legislația națională cu privire la forța de muncă în conformitate cu acquis-ul comunitar al UE și standardele internaționale ale OIM.
„Întrucât R. Moldova se pregătește să adere la UE, aceasta este o oportunitate considerabilă de a stimula piața muncii și sistemele de protecție socială. În cele din urmă, sursa de bunăstare a Republicii Moldova este reprezentată de oamenii săi: prin investiții în competențele acestora, prin crearea de locuri de muncă de calitate și prin combaterea sărăciei și a excluziunii sociale, se obține un câștig reciproc”, a declarat comisarul european pentru Locuri de Muncă și Drepturi Sociale, Nicolas Schmit, la conferința de lansare a proiectului.
Potrivit datelor statistice, aproape 30 la sută dintre femeile și bărbații tineri din R. Moldova nu au loc de muncă, nu urmează o formă de învățământ și nu participă la activități de formare profesională. În Republica Moldova, rata de participare a femeilor pe piața forței de muncă este de peste 40%. Acesta este un indicator scăzut în comparație cu cel al Uniunii Europene, unde rata este peste 70%. Totodată, în anul 2023, doar 15,8% dintre persoanele cu dizabilități aveau un loc de muncă oficial.

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *