22 / 06 / 2021


UE, sprijin pentru învăţământul profesional tehnic agroalimentar din Republica Moldova ~ InfoPrut

O secție din cadrul Centrului de Excelenţă în Horticultură şi Tehnologii Agricole din Ţaul, r-nul Donduşeni, a fost dotată cu…

De redactia , in Actualitate Internațional , at 21/02/2021

O secție din cadrul Centrului de Excelenţă în Horticultură şi Tehnologii Agricole din Ţaul, r-nul Donduşeni, a fost dotată cu echipamente performante datorită unui proiect finanțat de Uniunea Europeană. Astfel, doritorii, angajați sau proprietari ai unor ferme și întreprinderi agroalimentare, își vor consolida capacitățile tehnice prin abordări educaţionale moderne şi inovatoare extinse, scrie TVR Moldova.

Şeful Biroului de Coordonare  al Agenţiei Austriece pentru Dezvoltare, Gunther Zimmer, a subliniat că reforma instituţională iniţiată de proiectul „DevRAM”, Partea I, prin revizuirea documentelor standard şi a metodelor de lucru, prin reconceptualizarea procesului educaţional şi chiar a sălilor de clasă, poate servi drept exemplu pentru reforma învăţământului profesional tehnic.
„Mai mult, proiectul a creat sinergii şi parteneriate durabile între instituţiile de învăţământ, autorităţile de stat, comunitatea de afaceri şi donatorii internaţionali”, a subliniat Zimmer.
În cadrul evenimentului au fost nominalizaţi şi premiaţi trei elevi – „Ambasadori soia”, câştigători ai unui concurs desfăşurat în cadrul proiectului „DevRAM”, Partea I, în toamna anului 2020, fiind încurajaţi să-şi promoveze ideile de cultivare şi de producere a soiei.
Tot vineri a fost organizată o vizită de monitorizare la Colegiul Agroindustrial din Râşcani, unde recent, cu sprijinul Uniunii Europene, a fost reutilat atelierul mecanic al specialităţii „Maşini şi aparate în industria alimentară”. Noile oportunităţi de instruire practică le vor permite elevilor, viitorilor tehnicieni mecanici, să dobândească competenţe şi aptitudini necesare integrării profesionale.
Graţie îmbunătăţirilor realizate cu sprijinul proiectului Uniunii Europene „DevRAM”, Partea I, procesul de formare iniţială şi continuă în învăţământul profesional tehnic agroalimentar va corela cu cerinţele pieţei muncii.
Proiectul Uniunii Europene „Dezvoltarea zonelor rurale în Republica Moldova”, Partea I. ”Creşterea competitivităţii sectorului agroalimentar prin integrarea acestuia în lanţurile valorice interne şi globale, în special a sectorului culturii de soia” este implementat de Cooperarea Austriacă pentru Dezvoltare în parteneriat cu Centrul Educaţional PRO DIDACTICA şi Asociaţia Internaţională Donau Soja (Austria). 

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: