16 / 01 / 2022


UE, sprijin financiar în domeniul apărării pentru Ucraina, Republica Moldova şi Georgia

Uniunea Europeană va acorda R. Moldova 7 milioane de euro pe o perioadă de 36 de luni pentru consolidarea capacităților…

De redactia , in Actualitate Internațional , at 02/12/2021

Uniunea Europeană va acorda R. Moldova 7 milioane de euro pe o perioadă de 36 de luni pentru consolidarea capacităților militare și de apărare. Totodată, măsuri de asistență în cadrul Instrumentului European pentru Pace vor fi acordate Georgiei, Ucrainei și Republicii Mali. Decizia a fost luată joi, 2 decembrie, de către Consiliul European.

„Aceste măsuri urmăresc să consolideze capacitățile statelor beneficiare în chestiuni militare și de apărare, cu scopul de a promova reziliența internă. Pentru Georgia, Republica Moldova și Ucraina, UE urmărește, de asemenea, să sporească capacitatea și interoperabilitatea forțelor armate locale pentru a contribui la misiunile și operațiunile militare ale Politicii de Securitate și Apărare Comună (PSAC). Măsurile sunt ca răspuns la solicitările trimise Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate de către aceste state.
Toată asistența va fi condiționată de respectarea legislației internaționale relevante, în special a drepturilor internaționale ale omului și a dreptului internațional umanitar, precum și a instrumentelor juridice relevante și a celor mai bune practici bazate pe regulile, standardele și politicile internaționale și ale UE în domeniul furnizării de echipamente pentru forțele armate. Niciuna dintre măsuri nu implică furnizarea de echipamente concepute pentru aplicarea forței letale”, se arată într-un comunicat al Delegației UE în R. Moldova.
Astfel, în ceea ce privește Republica Moldova, această măsură de asistență va contribui la consolidarea capacităților Serviciului Medical Militar și a Batalionului de Inginerie al Forțelor Armate, inclusiv a capacității acestora de a furniza serviciile respective civililor în situații de criză sau de urgență. În special, UE va finanța furnizarea de echipamente medicale pentru Serviciul Medical Militar și de echipamente de eliminare a munițiilor explozive pentru Batalionul de Inginerie. Această măsură este în valoare de 7 milioane de euro pe o perioadă de 36 de luni.

În Georgia, această măsură de asistență va contribui la consolidarea capacităților Forțelor de Apărare,

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: