16 / 01 / 2022


UE pregăteşte un text legislativ care să garanteze libertatea presei

La Bruxelles se lucrează la un text legislativ care să garanteze independenţa presei din Uniunea Europeană, a declarat miercuri comisarul…

De redactia , in Actualitate Flux de Știri Internațional , at 14/01/2022

La Bruxelles se lucrează la un text legislativ care să garanteze independenţa presei din Uniunea Europeană, a declarat miercuri comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton, citat de AFP și Agerpres.

Thierry Breton

Într-o intervenţie video de la Bruxelles, în cadrul unei dezbateri privind viitorul televiziunilor publice, Breton a declarat: „Lucrăm la o ‘Media Freedom Act’ (legea libertăţii presei – n. red.). Obiectivul acesteia trebuie să fie garantarea independenţei pieţei de presă şi creşterea rezistenţei acesteia”.

„Dorim să acţionăm împotriva oricărui tip de amestec, astfel încât nimeni să nu devină prea important”, a arătat comisarul la evenimentul organizat la Paris de France Televisions. „Dorim să reflectăm la modul de întărire a guvernanţei mijloacelor media publice”.

Potrivit AFP, în UE există o îngrijorare în special în privinţa devierilor observate în Ungaria, în Polonia şi chiar în Cehia.

Comisia Europeană a deschis luni o consultare publică de mare amploare asupra acestui subiect şi a comunicat că „se prevede ca propunerea să fie prezentată de Comisie în trimestrul al treilea din 2022”.

Delphine Ernotte, preşedinta France Televisions, a făcut apel la o mobilizare pentru libertatea presei, care a fost „fragilizată” în ultima vreme.

„În faţa unei groaznice dereglementări mediatice care ne ameninţă democraţiile, noi suntem cel mai bun răspuns pe viitor”, a apreciat ea, referindu-se la televiziunile publice.

Ernotee a atras atenţia şi asupra „emergenţei puternice a reţelelor sociale”, care „închid cetăţenii în bule de gândire clivabile” şi „subminează bazele activităţii jurnalistice”.

Preşedinta a condamnat de asemenea acţiunile anumitor canale de informare continuă care „au devenit canale de opinie, chiar de o singură opinie”. „Or informaţia nu este un conţinut comercial. Informaţia de calitate este valoroasă. Ea permite dezbaterea fără confruntare”, a adăugat ea,

 » sursa: www.replicaonline.ro

Comentarii


%d blogeri au apreciat: