17 / 04 / 2024


Ucraina nu mai are bani pentru salarii și pensii – 60m.ro

By editor , in Actualitate , at 28/12/2023

Guvernul Ucrainei se confruntă cu perspectiva de a întârzia plata pensiilor şi salariilor din sectorul public dacă ajutorul financiar crucial al Occidentului nu va fi aprobat în curând, a declarat miercuri Iulia Svîrîdenko, vicepremier al Ucrainei, pentru Financial Times, informează Reuters.

Kievul şi-a cheltuit toate veniturile pentru apărare, de la declanşarea invaziei ruse în februarie 2022, bazându-se pe ajutor extern pentru a acoperi orice alte plăţi, de la pensii la ajutoare sociale.

Însă pachetele de finanţare-cheie, inclusiv 50 de miliarde de euro din partea Uniunii Europene, au fost blocate de Bruxelles şi Washington.

„Sprijinul din partea partenerilor este extrem de critic”, a declarat Svîrîdenko pentru Financial Times. „Avem nevoie de el urgent”, a adăugat ea.

Potrivit Iiuliei Svîrîdenko, 500.000 de funcţionari, 1,4 milioane de profesori şi 10 milioane de pensionari din Ucraina s-ar putea confrunta cu întârzieri de plăţi.

Oficialii de la Kiev speră la un ajutor imediat în valoare de 18.5 miliarde de euro şi la peste 8 miliarde de dolari pentru a putea acoperi deficitul bugetar de anul viitor, de 43 miliarde de dolari.

 » Citeste toata stirea aici

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *