22 / 06 / 2024


Ucraina luptă pentru miliardele din UE; la fel și corupții ucraineni – 60m.ro

By editor , in Actualitate , at 28/12/2023

La finalul săptămânii trecute, Serviciul ucrainean de informații (SBU) a anunțat că a descoperit o schemă de fraudare a fondurilor pentru achiziția de proiectile de artilerie. Au fost fraudate în acest fel 40 de milioane de dolari. La începutul lunii septembrie a fost demis ministrul Apărării, Olexii Reznikov. La scurt timp a fost creată o agenție pentru cumpărarea de armament, în încercarea de a elimina corupția de pe lanțul de achiziție. Potrivit The New York Times, un oficial guvernamental a reușit însă să ocolească noul sistem și a prelungit un contract corupt pentru proiectile de artilerie. În acest fel, 40 de milioane de dolari s-au scurs în conturile unor firme căpușă. Suspectul, a cărui identitate rămâne necunoscută, a fost eliberat din funcție și pus sub acuzare. Ministerul Apărării a precizat că un audit a confirmat activitățile ilegale.

În paralel cu aceste informații, France24 a publicat un reportaj despre activitatea jurnaliștilor anticorupție din Ucraina. Imediat după invazia rusă din februarie 2022, aceștia aproape că și-au întrerupt activitatea, de teamă că dezvăluirile lor să nu dăuneze imaginii țării, care avea mare nevoie de ajutor occidental. Ulterior, jurnaliștii au reînceput să publice materiale despre corupția din Ucraina, arată France24. Este vorba în special despre corupția în domeniul ajutoarelor pentru populația afectată direct de război prin repararea clădirilor bombardate. Lucrările sunt deseori abandonate după încasarea banilor de la stat sau sunt făcute de mântuială, neoferind condiții minime de locuit celor afectați. Acest fenomen poate căpăta amploare odată ce Ucraina va fi ”inundată cu fonduri pentru reconstrucție”, spune unul dintre jurnaliștii ucraineni.

La finalul lunii noiembrie, autoritățile ucrainene anunțau lansarea unei investigații în cazul a doi deputați suspectați de implicare în tentative de mituire a oficialilor care se ocupă de reconstrucție. Biroul Național Anticorupție din Ucraina a anunțat că unul dintre deputați a fost prins în flagrant oferind mită (150.000 de dolari cash), în parcarea unui mall din Kiev, pentru ca Agenția de Stat pentru Reconstrucție să ofere contracte unei anumite companii. Din același dosar face parte și prima mită în criptomoneda bitcoin dată în Ucraina. Lupta pentru miliardele de dolari din Vest pentru reconstrucția Ucrainei se întețește.

În luna decembrie au fost publicate mai multe articole despre corupția din centrele ucrainene de recrutare, acolo unde cetățenii dau mite care totalizează milioane de dolari, pentru a fugi de serviciul militar.

Cazurile de mai sus sunt mai degrabă exemple de micro-corupție extinsă. Informațiile despre marea corupție ajung mai greu în spațiul public. Ultimul caz cu greutate este al fostului președinte al Curții Supreme a Ucrainei, judecătorul Vsevolod Kniaziev, care a fost acuzat de luare de mita sub forma plății unei chirii mult sub prețul pieței pentru un imobil dintr-un carter de lux al Kievului.

 » Citeste toata stirea aici

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *