15 / 06 / 2021


Tot mai multe țări se pregătesc să primească fără restricții persoanele vaccinate

În goana după turiști, multe state anunță că-i primesc fără restricții pe cei care s-au vaccinat. Pentru unele țări baltice…

De redactia , in Internațional , at 21/02/2021

În goana după turiști, multe state anunță că-i primesc fără restricții pe cei care s-au vaccinat.

Pentru unele țări baltice este suficientă prima doză, iar câteva state nordice îi acceptă imediat pe cei cu rapelul făcut, fără cele 10 zile de siguranță.
Consultanții în turism spun că aceste destinații vor fi tentante, mai ales pentru românii care se vor imuniza târziu, în faza a treia. Dar și pentru cei care aleg vaccinul Astra Zeneca, unde rapelul se face la 8 săptămâni.
Agenţii de turism anunţă că deja se fac rezervări în sistem early booking, iar cei mai mulţi români au ales Grecia, Bulgaria sau Turcia.
Aşteaptă să fie introduse culoarele verzi pentru cei vaccinaţi, care exclud carantina atât la destinaţie, cât şi la întoarcerea acasă.
Ciprian Enea, consultant în turism: “Deja au început early booking, se simte, românii vor să plece. Se vaccinează şi vor avea acces mai uşor.”
Estonia a renunţat la carantină obligatorie pentru călătorii din Uniunea Europeană, iar un culoar verde ar putea exista şi pe rutele Seychelles.
Danemarca şi Islanda, începând cu 1 mai cei vaccinaţi pot intra imediat după a doua doză făcută. Autorităţile islandeze şi daneze deja discută şi introducerea unui certificat de vaccinare, sub forma unui nou paşaport.
România n-ar trebui să piardă acest start, susţin specialiştii în turism. Ar fi bine să se promoveze de pe acum drept o destinaţie accesibilă pentru turiştii vaccinaţi.
Cristian Pitulice, consultant în turism: “2021 nu este despre a merge în locuri frumoase, e despre a merge în primul rând în locuri accesibile. Dacă ne uităm la Georgia, care introduce culoar verde după doar prima doză de vaccin, doar această veste a făcut ca o destinaţie mică, Georgia, să apară în presa mare din toată lumea şi să ajungă şi la marii tour operatori. Vedeţi şi Austria, unde dacă nu ai vaccin, vii cu testul PCR negativ şi tot stai 5 zile în carantină. Dar dacă ai vaccin? Cu vaccin nu mai stai”.
În prezent, şi accesul în Tailanda presupune carantina de 12 zile, chiar dacă turiştii prezintă un test PCR negativ. În România, autorităţile au decis săptămâna trecută că se poate veni din alte state fără carantină, la 10 zile de la a doua doză de vaccin. Excepţie fac Marea Britanie şi Irlanda.
Şi totuşi, specialiştii ne recomandă multă prudenţă în alegerea destinaţiei, mai ales că în prospectul vaccinurilor scrie clar că acestea nu oferă protecţie şi imunizare eficientă decât după a doua doză. Specialiştii epidemiologi spun că toţi turiştii vaccinaţi ar putea fi purtători ai virusului, aşa că şi în această vară, călătoriile se vor desfăşura pentru toată lumea tot în condiţii stricte şi cu reguli de pandemie.
Emilian Popovici, vicepreşedintele Societății Române de Epidemiologie: “Vaccinul se face intra muscular şi oferă o protecţie internă. Virusul ajunge pe mucoase, de acolo se poate transmite, prin strănut de exemplu. Deci prudența. Vaccinare şi prudenţă.”
Săptămâna trecută Ministrul economiei şi turismului a confirmat că există tratative cu omologii din Grecia şi Israel, în vederea înfiinţării unor culoare verzi, de acces, pentru persoanele vaccinate. Rămâne însă valabilă măsura de carantinare a copiilor, 14 zile, la întoarcerea din aceste călătorii, pentru că minorii nu pot fi vaccinaţi şi pot răspândi virusul.
sursa: ProTv

Comments comments

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: