17 / 04 / 2024


Țară jefuită de clanurile sitemului: Deficit de 56 de miliarde lei, cheltuieli mai mari cu 14% decât anul trecut, investiții de doar 3% – 60m.ro

By editor , in Actualitate , at 27/10/2023

Deficitul bugetar al României se adâncește. A crescut cu 14 miliarde de lei, într-o singură lună. Deficitul a crescut cu 14 miliarde de lei într-o singură lună și a ajuns la peste 56 de miliarde lei, la finalul lui septembrie. În creștere sunt și cheltuielile statului, cu 14% mai mari decât în 2022. Investițiile sunt la un modest 3% față de 7% cât e prevăzut în buget.

Statul a continuat și în septembrie să cheltuie mai mult decât încasează, spune ministerul de Finanțe, care a publicat execuția bugetară pentru septembrie 2023. Deficitul bugetar a depășit 56,4 miliarde de lei, deși veniturile au fost în creștere față de 2022. Cei mai mulți bani se duc pe asistența socială – adică pensii și alocații.

„ În esență, informația e simplă: statul are nevoie de bani pentru a întreține niște sisteme publice. De unde face rost de bani? De la ceilalți, adică de la cetățenii care produc”, traduce datele anunțate de Ministerul Finanțelor, profesorul univ. Bogdan Glăvan.

Și, chiar dacă prin măsurile propuse, oamenii nu vor plăti direct mai multe taxe și impozite, suprataxarea companiilor, plănuită de Guvern pentru a aduna mai mulți bani, va fi plătită tot de contribuabili prin prețuri mai mari. Gaura din buget ne afectează pe toți și toți plătim pentru acoperirea acesteia – prin inflație, taxe mai mari, dobânzi mai mari, explică specialistul.

Iar banii lipsă au fost deja acoperiți din împrumuturi pe care statul român le-a făcut deja.

„ Deci deficitul ăsta îl plătim, chiar dacă noi nu conștientizăm că avem o taxă specifică care să se numească taxa pentru deficit”, conchide Bogdan Glăvan.

O soluție ar fi ca statul să scadă din propriile cheltuieli, care, în ciuda tuturor promisiunilor din trecut, cresc de la un an la altul și de la o lună la alta.

„Soluția e cunoscută mai degrabă prin expresia “austeritate”, dar e e un cuvânt înșelător, pentru că statul face orice, dar nu austeritate. Asta este ideea. Eu nu văd austeritate la stat”.

Cât e deficitul bugetar, cât ar trebui să fie?

Deficitul bugetar al statului se adâncește de la o lună la lună, iar ținta de 4.4% din PIB, stabilită prin legea bugetului pe 2023, pare tot mai greu de atins. Doar în luna septembrie, gaura din buget s-a adâncit cu 14 miliarde de lei.

Ultima misiune a FMI în România a dat o estimare a deficitului la sfârșitul anului de 6%, cu o prognoză de 5% pentru anul viitor.

Cifrele sunt departe de angajamentele statului român luate în fața Comisiei Europene. În 2024, România ar trebui să ajungă la 3%, cifră asumată prin Tratatul de la Maastricht,

 » Citeste toata stirea aici

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *