22 / 09 / 2021


Sute de gospodării din Cahul au apă potabilă grație României și Germaniei ~ InfoPrut

În anul 2012, rețeaua de alimentare cu apă din satul Roșu, raionul Cahul, a fost dată în exploatare, fiind construită…

De redactia , in Actualitate Internațional , at 26/07/2021

În anul 2012, rețeaua de alimentare cu apă din satul Roșu, raionul Cahul, a fost dată în exploatare, fiind construită cu sprijinul financiar al Guvernului României și Germaniei. Până atunci, satul nu avea rețea, existând doar câteva fântâni arteziene care aprovizionau cu apă gospodăriile, notează ziuadeazi.md.

Pavel Puică din s. Roșu, raionul Cahul, este pensionar. La ai săi 72 de ani, se ocupă de treburile casnice, crește iepuri și găini. Agricultura era o ocupație de bază și în anii trecuți, când prin anii ’90 avea construite mai multe sere și creștea castraveți pe care îi vindea la piața din Cahul.
Principala problemă pe care o aveau atunci era lipsa sistemului de aprovizionare cu apă, fiind nevoit să colecteze apa din râpă și să o pompeze în sere.
Pentru a nu mai depinde de apa din fântână, nenea Pavel a participat activ la procesul de informare și convingere a localnicilor să se conecteze la serviciile prestate de S.A. Apă-Canal Cahul.
„E o apă de calitate. Satul Roșu a avut așa noroc și a câștigat acest proiect pilot. A zecea oară mulțumesc Guvernului României și Guvernului Germaniei. Eram consilier și am pașaportizat fântânile. Erau 114 fântâni, dar apa nu era de calitate bună”, a declarat bărbatul.
Spune că a fost forte greu să convingă oamenii să se conecteze la rețeaua centralizată care aduce apă de la Cahul. Mulți spuneau că au fântâni și că nu au nevoie de rețea.
„Oamenii greu i-am convins, nu vroiau, iar acum din 900 de gospodării, 90% sunt conectate la apeduct. Cu apa de la Cahul fac mâncare”, a mai spus domnul Pavel.
Își amintește că în 2012, rețeaua „a fost sfințită” chiar la el în ogradă. Acum practic utilizează doar apa din rețea, inclusiv la irigare. Spune că apa din fântâna pe care o are în curte este prea bogată în săruri,

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: