30 / 07 / 2021


Sub coordonarea CJT, olandezii vor informatiza agricultura ecologică din Timiș

Dintre cele 500.000 de ha arabile existente în județul Timiș, 56.000 de ha sunt înregistrate în agricultura ecologică. Cea mai…

De redactia , in Actualitate Flux de Știri , at 14/12/2020

Dintre cele 500.000 de ha arabile existente în județul Timiș, 56.000 de ha sunt înregistrate în agricultura ecologică. Cea mai mare exploataţie agricolă în sistem eco se întinde pe 1.600 ha, la 40 de km de Timișoara, la Birda.

Aceasta fermă ecologică este unică în judeţul Timiş, nu numai prin faptul că îmbină agricultura cu vânătoarea şi chiar cu pescuitul, ci şi prin modalitatea de exploatare a pământului și de cultivare a plantelor, folosind culturile duble sau intercalate. De asemenea, în județ, mai există 388 producători de produse eco, 34 procesatori, 2 operatori de floră spontană, dar și 6 importatori și 5 exportatori.

Consiliul Județean Timiș va coordona activitățile

În aceste condiții, Timișul poate prinde noi forțe prin abordarea agriculturii ecologice, sustenabile și, pe deasupra, informatizate. Marian Vasile, administratorul județului Timiș, a explicat că, în acest sens, Timișul va beneficia de expertiza olandeză, fapt confirmat de către ambasadorul Regatului Ţărilor de Jos în România, E.S. Roelof Sander van Ees, în cadrul unei întâlniri online, ce s-a desfășurat recent, cu președintele Consiliului Județean Timiș (CJT), Alin Nica.

În plus, CJT și-a arătat disponibilitatea de a promova printre fermierii timișeni oportunitatea acestora de a intra în parteneriate directe cu fermierii din Regatul Țărilor de Jos. Ei vor putea beneficia și de finanțare prin Mecanismul de redresare și reziliență al Comisiei Europene. Un alt domeniu de expertiză care se pliază pe potențialul județului ține de amenajarea teritorială și de revitalizarea canalului Bega, unde olandezii vor veni cu soluții de îmbunătățire.

La discuții au participat și Arie Veldhuizen, consilier pe probleme de agricultură, Marius Popa, consul onorific al Regatului Ţărilor de Jos la Timișoara, dar și prof. univ. dr. Doru Petanec, directorul Direcției Agricole Județene Timiș.

”Există un interes pentru agricultura ecologică printre fermierii din Timiș.

 » sursa:ziuadevest.ro

Comentarii


%d blogeri au apreciat: