24 / 06 / 2021


Stoltenberg: Retragerea NATO din Afganistan se va face în funcţie de nivelul de violenţă din teren

NATO va părăsi Afganistanul atunci „când va veni momentul”, fără riscul „de a slăbi progresele semnificative realizate”, a declarat luni…

De redactia , in Actualitate Flux de Știri Internațional , at 16/02/2021

NATO va părăsi Afganistanul atunci „când va veni momentul”, fără riscul „de a slăbi progresele semnificative realizate”, a declarat luni secretarul general Jens Stoltenberg, înaintea unei reuniuni a miniştrilor apărării din Alianţă, prevăzută pentru 17-18 februarie, subliniind că orice posibilă retragere a trupelor se va baza pe situaţia din teren, potrivit AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

„Obiectivul nostru comun este clar: Afganistanul nu ar trebui să mai servească niciodată ca refugiu pentru terorişti pentru a ne ataca ţările”, a declarat Stoltenberg într-o conferinţă de presă. „Niciun aliat nu vrea să rămână în Afganistan mai mult decât este necesar, însă nu vom pleca decât atunci când va veni momentul”, a subliniat el, făcând apel la talibani să reduce violenţa.

„Există încă o mulţime de probleme în Afganistan. Decizia de a părăsi (ţara) va fi luată în mod colectiv, când va veni momentul. Nu vreau să afectez decizii care vor fi luate de miniştrii” apărării din NATO, a declarat Stoltenberg în cursul unei prezentării a reuniunii.

Militanţii talibani din Afganistan trebuie să facă mai mult pentru a respecta termenii acordului de pace din 2020 cu SUA, pentru a face posibilă o eventuală retragere a trupelor străine până la termenul limită, luna mai, a menţionat secretarul general al NATO.

Miniştrii apărării din ţările membre ale NATO vor discuta la viitoarea lor reuniune dacă talibanii respectă acordul de pace, care le cere insurgenţilor să pună capăt atacurilor şi prevede retragerea trupelor străine către data de 1 mai.

„Vedem că talibanii trebuie să facă mai mult pentru a-şi onora angajamentele, pentru a asigura că rup toate legăturile cu teroriştii internaţionali”, a spus Stoltenberg.

Numeroasele atacuri produse în Afganistan, între care unul cu bombă care l-a ucis pe viceguvernatorul capitalei Kabul în decembrie,

 » sursa: www.replicaonline.ro

Comentarii


%d blogeri au apreciat: