12 / 12 / 2024


Statuia ecvestră a lui Ștefan cel Mare din Iași, restaurată în cadrul unui program România-R. Moldova

By redactia , in Actualitate Internațional , at 25/04/2024

Primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, a anunțat miercuri, 24 aprilie, că a semnat autorizația de construire necesară lucrărilor de restaurare a statuii ecvestre a lui Ștefan cel Mare din fața Palatului Culturii.
Lucrările vor fi executate în cadrul unui proiect transfrontalier care a fost depus spre finanțare europeană prin programul InterregNEXT România – Republica Moldova, transmite Agerpres.
„Nu trebuie neapărat să fii vizitator ca să vezi că statuia ecvestră a domnitorului Ștefan cel Mare din fața Palatului Culturii necesită intervenție. Soclul, construit pe la 1920 și ceva, este compromis, calcarul a cedat. Proiectul tehnic a fost terminat, a fost emisă și autorizația de construcție, motiv pentru care va începe și licitația. Valoarea lucrărilor este de 7 milioane de lei. Lucrările vizează nu doar consolidarea soclului, dar și refacerea elementelor de bronz”, a explicat primarul Mihai Chirica.

Primarul municipiului Iași a afirmat că durata de implementarea a proiectului este de 24 de luni.
Potrivit scrierilor istoricului Sorin Iftimi, ideea înălțării unei statui care să reprezinte pe marele voievod Ștefan cel Mare a apărut octombrie 1856, când în capitala Moldovei se agitau spiritele pentru Unirea cu Țara Românească. Ideea a fost reluată după 1871, în contextul discuțiilor despre celebrarea solemnă a națiunii române la mormântul lui Ștefan cel Mare de la mănăstirea Putna. Abia în 1875 s-a constituit comisia care a deschis listele de subscripție publică.
Statuia ecvestră a lui Ștefan cel Mare, din bronz, a fost realizată la Paris, de sculptorul Emmanuel Frémiet, în 1881. Acesta era cel mai renumit în epocă pentru realizarea statuilor ecveste. Monumentul a fost inaugurat la 1883. Amplasarea a fost făcută în locul în care fuseseră cândva curțile domnești, care au cunoscut o însemnată fază de construcție și în domnia lui Ștefan cel Mare.
Principala sursă privitoare la chipul lui Ștefan cel Mare a fost un portret al marelui domn,

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *