22 / 01 / 2022


Standard & Poor’s a menţinut ratingul României (BBB-/A-3), dar și perspectiva negativă asupra economiei | .News

Protest al lucrătorilor și producătorilor agricoli în fața Guvernului (sursa foto: România TV / Youtube) Standard & Poor’s (S&P) a…

De redactia , in Actualitate , at 05/12/2020

Protest al lucrătorilor și producătorilor agricoli în fața Guvernului (sursa foto: România TV / Youtube)
Standard & Poor’s (S&P) a confirmat vineri la „BBB minus /A-3” ratingul României pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi în monedă locală şi a menţinut perspectiva negativă, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară, potrivit HotNews.ro si Agerpres.
S&P se aşteaptă ca economia României să se contracteze cu 5,2% în 2020 şi deficitul bugetar să se adâncească la 9,2% din PIB. Anul viitor agenţia se aşteaptă la o creştere a PIB-ului României de 4%. Totuşi, S&P anticipează că economia va reveni la nivelul din 2019 numai în 2022.
În scenariul de bază al agenţiei, după alegerile parlamentare din decembrie, viitorul Guvern va implementa eforturi credibile de consolidare, pentru a stabiliza nivelul datoriei sub 60% din PIB. În plus, dinamica politică complexă a României continuă să obstrucţioneze direcţia politicii sale viitoare şi fiabilitatea execuţiei politicilor, apreciază agenţia de evaluare financiară.
Prin urmare, S&P confirmă la „BBB minus /A-3” ratingul României, perspectiva este negativă.
Situația economică a României. Deficit în jurul a 9%
O datorie publică ce va depăși pragul de 50% din PIB în 2021, o depreciere în ritm anual a leului de 2-3% în fața euro (cu un curs euro de 4,88 lei la final de 2020), deficit fiscal de 9,4% anul acesta și aproape 8% în 2021- acestea sunt doar câteva din estimările echipei de Cercetare a BRD, publicate joi seara, odată cu ediția de toamnă a Raportul ”Economic Outlook”.
”Dacă o decizie privind consolidarea fiscală nu este confirmată după alegerile generale, leul poate fi supus unei presiuni suplimentare din cauza sentimentului volatil al pieței, a potențialelor retrogradări ale ratingului și a eventualelor ieșiri de capital ulterioare”, atrag atenția autorii Raportului.

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: