14 / 01 / 2025


Spunem adio porcului de la țară, cârnaților și caltaboșilor de Crăciun – 60m.ro

By editor , in Actualitate , at 07/11/2023

Legea porcului s-a modificat chiar înainte de Crăciun, pentru a interzice orice fel de comercializare a animalelor crescute în gospodării. Nu se vor mai putea vinde sau cumpăra porci, șorici, carne de porc sau preparate făcute în gospodării.

Nici la punctele gastronomice locale sau la pensiunile agroturistice nu se vor putea comercializa astfel de produse, dacă porcii nu provin din ferme. Singura soluție care le rămâne crescătorilor de suine este să intre în legalitate, adică să-și facă ferme și să îndeplinească toate condițiile cerute de actuala legislație.

Legea porcului a fost subiect de dezbatere timp de 9 ani, fiind adoptată în aprilie 2023, când s-a votat proiectul depus de UDMR, în 2021. Recent s-au adus unele modificări, prin normele de aplicare date acum de ANSVSA: se interzice în totalitate vânzarea porcilor crescuți în gospodăriile țărănești, precum și comercializarea cărnii. De asemenea, proprietarii de porci crescuți în gospodărie sunt obligați să declare animalele la Primărie, în Registrul Agricol.

„a) în exploataţia noncomercială de porcine, porcii sunt crescuți exclusiv pentru îngrăşare şi sacrificare pentru consum familial și se interzice comercializarea porcilor, precum și a produselor provenite de la aceștia; b) mişcarea porcinelor dintr-o exploataţie comercială cu status conform autorizată sanitar veterinar se poate efectua având ca destinaţie: 1. exploatații noncomerciale; 2. exploataţiile comerciale înregistrate sanitar-veterinar; 3. exploataţiile comerciale autorizate sanitar-veterinar”, prevăd normele ANSVSA.

Slana intră în ilegalitate

Cei care credeau că mai pot merge în mediul rural să cumpere animale sau carne de la săteni trebuie să renunțe la acest obicei, pentru că devine ilegal. Interpretarea textului de lege include și preparatele din carnea de porc din gospodării. Astfel, devine ilegal să se mai vândă sau să se cumpere șorici, caltaboși, cârnați, lebăr, jumări și chiar pogăcele – un fel de turte din zona Moldovei, în a căror cocă intră jumări tocate. 

Devine ilegală și slana produsă de persoane particulare, în gospodării, dar și carnea la garniță, Pomana porcului și chiar sarmalele, dacă porcul din a cărui carne sunt preparate nu provine dintr-o sursă sigură și controlată, conform legislației în vigoare. 

Din acest punct de vedere ar avea de suferit pensiunile agroturistice și punctele gastronomice locale care preparau ocazional acest tip de produse – adică de Crăciun și de Ignat, dacă se făcea demonstrativ sacrificarea porcului din bătătură, pentru turiști. Cei care mai vor să facă asta trebuie fie să cumpere porcii de la o fermă, fie să-și facă ferme de porci, îndeplinind toate condițiile prevăzute de lege, ca fermieri.

Singurii neîntrebați sunt micii crescători

Pentru elaborarea acestei legi au stat la masa discuțiilor reprezentanții importatorilor și ai crescătorilor de porci din România. Aceștia din urmă s-au declarat întotdeauna mai speriați de concurența pe care le-o fac micii crescători decât de cea a importatorilor,

 » Citeste toata stirea aici

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *