26 / 02 / 2024


Sprijinul României în avansarea parcursului european al R. Moldova, discutat la Chișinău

By redactia , in Actualitate Internațional , at 09/02/2024

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Anca Dragu, a avut miercuri, 7 decembrie, o întrevedere cu ambasadorul României la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu. 
Părțile au discutat despre intensificarea relațiilor bilaterale și a sprijinului României în avansarea parcursului european al Republicii Moldova.
În acest sens, Anca Dragu s-a referit la obiectivele sale legate de asigurarea independenței, integrității,  transparenței, responsabilității și bunei reputații a Băncii Naționale, precum și de dinamizare a creditării pentru a sprijini economia.
„Prin recenta decizie de politică monetară ne-am permis să reducem rata de bază, urmărind impulsionarea creditării pe fundalul unei inflații revenite și menținute deja pe parcursul a trei luni consecutiv în coridorul țintit de BNM. O intermediere financiară mai dinamică ar ajuta economia și companiile, ar ajuta creșterea sectorului bancar și ar facilita cofinanțarea proiectelor viitoare din fonduri europene ,” a subliniat guvernatorul BNM.
Ea a mai subliniat importanța investițiilor din România în Republica Moldova, inclusiv în sectorul bancar, precum și sprijinul României pentru aderarea la Sistemul Unic de Plăți în Euro (SEPA).
De asemenea, Anca Dragu a menționat că mizează pe sprijinul și experiența Băncii Naționale a României în procesul negocierilor de aderare la UE, îndeosebi pe capitolele în care BNM are un rol esențial, dar și în realizarea unor proiecte viitoare benefice pentru o dezvoltare sustenabilă.
La rândul său, ambasadorul României la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu, și-a exprimat deschiderea de a fi alături de Republica Moldova în procesul negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.
De asemenea, diplomatul a transmis angajamentul României în „sprijinirea dezvoltării în continuare în Republica Moldova a unui sistem financiar-bancar rezilient și stabil, precum și alinierea la standardele europene a altor domenii importante economice și sociale”. 

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *